Je leest:

Vervalsing verraadt zichzelf

Vervalsing verraadt zichzelf

Auteur: | 14 juli 2004

Wiskundigen van Dartmouth College ontwikkelen een echtheidstest voor digitale afbeeldingen. Is daarin geknipt, verschoven, bijgekleurd of weggefilterd, dan pikken de speciale algoritmes dat meteen op.

Maak van Bush een halve aap, knutsel jezelf bij een groepje filmsterren – voor een handige photoshopper is het geen probleem. En op een paar gekwetste ego’s na veroorzaken de foto- of feauteaufucks van weblogs Retecool en Geenstijl geen schade. Voor serieuze toepassingen is het gemak waarmee afbeeldingen zijn te veranderen wél een probleem: wat te denken van Saddam Hoessein die de hand van Osama bin Laden schudt? Professor Harry Farid van Dartmouth College en zijn collega’s ontwikkelden algoritmes die aangepaste afbeeldingen er zó uithalen.

Sinds wanneer is Cameron Diaz kaal?! Nou, sinds de site Bald Stars foto’s van celebs ontdoet van hoofdhaar natuurlijk. Niet altijd even goed gelukt, maar in dit geval aardig overtuigend. Met dank aan nu.nl’s Yoshe voor het vinden van de site… bron: http://baldstars.fineststars.com/baldstar/

“Wat je voor je ziet, kun je nauwelijks meer vertrouwen”, zegt Farrid. “Met commercieel beschikbare software kun je digitale afbeeldingen makkelijk veranderen. Zo op het oog is het moeilijk te zien of het om een originele of aangepaste foto gaat.”

Afbeelding van een krukje op een tegelvloer. Is dit het origineel of niet? bron: H. Farrid, A. Popescu

Een echte foto bewerken is lastig; in de donkere kamer in de weer gaan met negatieven is niet voor iedereen weggelegd. De digitale afbeelding, die uit makkelijk te veranderen énen en nullen bestaat, is veel makkelijker materiaal. De enorme hoeveelheid getruukte foto’s op het internet is daar wel het bewijs van.

Elk digitaal plaatje is opgebouwd uit pixels, beeldpunten met een bepaalde kleur en helderheid. De waardes daarvan zijn niet willekeurig; elke afbeelding heeft een kenmerkende verdeling van kleuren en helderheden. Bewerking van de afbeelding met een computerprogramma verandert die verdeling altijd, stellen de computerwetenschappers van Dartmouth College. Met de juiste statistische methoden is zulke manipulatie te herkennen, ook al is een afbeelding op het oog perfect.

Twee krukjes op dezelfde vloer…origineel of gefotoshopt? bron: H. Farrid, A. Popescu

Manieren om afbeeldingen te bewerken zijn de opsporingsmethoden ver vooruit, geeft Farrid aan. “Mensen vragen me altijd of ons algoritme ooit in de rechtzaal terecht komt. Ik denk het wel.” Farrid twijfelt er niet aan, of er worden manieren bedacht om de opsporingsalgoritmes voor de gek te houden. “We hopen dat zoiets steeds moeilijker wordt, naarmate er meer manieren komen om digitale vervalsing op te sporen.”

En de afbeelding? In het origineel stonden twee krukjes naast elkaar. Eén ervan is weggeknipt, waarbij de tegels zijn ingevuld met het rechter vierkantje. Het Dartmouth-algoritme herkende dat zonder problemen. bron: H. Farrid, A. Popescu

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 juli 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.