Je leest:

Verslaafd aan aardgas

Verslaafd aan aardgas

Auteur: | 8 september 2008

“Niet nederwiet, maar aardgas werd de afgelopen dertig jaar het in ons land meest gebruikte roesmiddel”, stelde hoogleraar Flip de Kam ruim tien jaar geleden al vast. Vorige week kwam De Nederlandsche Bank (DNB) met een een nieuw rapport over onze opdrogende bodemschat. De onderzoekers concluderen dat de aardgasbaten niet moeten worden verjubeld zodat de volgende generaties er ook van kunnen genieten.

Minister van Economische Zaken Van der Hoeven is het daar mee eens: “Na 2025 raakt het aardgas op, maar er zal wel blijvend geïnvesteerd moeten worden in de Nederlandse economie.” Nu nog wordt een speciaal overheidspotje (het zogenaamde Fonds Economische Structuurversterking) direct gevoed met de totale opbrengsten uit aardgas. De minister wil vanaf 2012 dat alleen nog maar de winst naar het fonds stroomt.

Koken we in de toekomst nog op ons eigen aardgas?

Zeeland veilig dankzij gasbel Slochteren

Voor de Nederlandse overheid is aardgas een belangrijke bron van inkomsten. De staat bezit een winstaandeel. Er is afgesproken dat als de olieprijs stijgt ook de prijs van aardgas stijgt. Met de huidige oliecrisis pakt dat voor de aardgas-opbrengsten gunstig uit. Op dit moment komt maar liefst 2.1% van ons bruto nationaal product (BNP) uit de bijdrage van de gassector in bijvoorbeeld de Waddenzee en Slochteren. De Betuwelijn, de Oosterscheldedam en de Hogesnelheidslijn (HSL) werden deels gefinancierd uit het aardgaspotje.

Aardgas ontlokt Hollandse ziekte

De ontdekking van de bodemschat had ook een keerzijde. Een nieuwe ziekte ontstaat: de Hollandse ziekte, ook wel Dutch Disease genoemd. Dit is een term die economen bedachten toen Nederland te kwistig met zijn inkomsten uit gas omsprong. Na de vondst van de gasbel bij Slochteren in 1959 raakte de Nederlandse overheid langzaam verslaafd uit de opbrengsten uit gas. Het geld werd snel uitgegeven: de lonen stegen explosief en er kwamen steeds meer ambtenaren. Tijdelijke inkomsten werden dus gebruikt voor het financieren van permanente uitgaven.

Binnenkort meer

De vraag is hoe lang Nederland nog kan profiteren van inkomsten van deze natuurlijke energiebron. Economen buigen zich over de vraag hoe deze inkomsten optimaal kunnen worden ingezet. Binnenkort op kennislink meer over deze populaire natuurlijke “drug”!

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 september 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.