Je leest:

Vergeet je verslaving

Vergeet je verslaving

Auteur: | 13 augustus 2008

Binnenkort is het mogelijk; een spectaculaire nieuwe behandeling voor drugsverslaafden. Britse onderzoekers kunnen verhinderen dat de hersenen herinneringen terughalen die te maken hebben met het gebruik van drugs. Op die manier vergeten patiënten als het ware dat zij ooit verslaafd waren. De Britten beschrijven hun behandeling deze week in het Journal of Neuroscience.

In Nederland heeft 3% van de totale bevolking ooit cocaïne gebruikt. Het percentage dat op dit moment gebruikt ligt op ongeveer 0,6%; iets onder het Europees gemiddelde. In 2006 belandde 90 mensen als gevolg van hun drugsgebruik in het ziekenhuis. Nog eens 1000 zochten uit zichzelf hulp bij de verslavingszorg om af te kicken. Drugsverslaafden vallen na een zware periode van afkicken vaak terug in hun oude gewoonte. Dit komt volgens Britse onderzoekers omdat de patiënten herinneringen terughalen die zij direct koppelen aan hun vroegere drugsgebruik.

Licht en cocaïne

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat herinneringen kwetsbaar zijn wanneer zij worden teruggehaald. Een herinnering is op dat moment instabiel en versterkt, verzwakt of veranderd erg gemakkelijk. Zelfs langdurige, diepe herinneringen zijn aan deze effecten onderhevig. Ex-verslaafden leggen bij het terughalen van hun herinneringen een koppeling tussen een omgevingsfactor en het fijne gevoel dat zij kregen na het gebruik van drugs. Grote kans dus dat het verslavingsgedrag door het terughalen van herinneringen versterkt wordt.

Herinneringen aan een gezellige avond met drugs kunnen ervoor zorgen dat de verslaving versterkt wordt.

Gelukkig hebben de onderzoekers ook een oplossing; het blokkeren van de NMDA-glutamaat receptor. Deze receptor is van groot belang bij leerprocessen en herinnering. Om te kijken of de blokkade inderdaad effect heeft, deden de Britten proeven met verslaafde ratten. De knaagdieren kregen tijdens hun training een injectie met cocaïne. Tegelijkertijd deden de onderzoekers een lichtje aan. Door na de trainingsfase alleen het licht aan te doen en geen injectie met cocaïne meer te geven, werd de herinnering van de ratten geactiveerd. De verslaafde beesten gaan steeds meer gedrag vertonen om het licht aan te krijgen, hopend op een extra portie cocaïne.

Direct vertaalbaar

Bij een gedeelte van de ratten verstoorden de Britten de herinnering door de NMDA-glutamaat receptor uit te schakelen. Dit moet gebeuren vlak voor de activatie van de herinnering die licht en het verkrijgen van cocaïne koppelt. Ratten waarbij de receptor succesvol werd uitgeschakeld, werkten minder hard om aan drugs te komen. Met één enkele behandeling konden sommige knaagdieren zichzelf er zelfs een maand lang van weerhouden om naar drugs te zoeken. Het is wel van essentieel belang dat de ratten geconfronteerd worden met hun herinnering door het licht aan te schakelen. Wanneer dit niet gebeurt, heeft de hele behandeling geen enkel effect.

Verslaafde ratten kunnen geholpen worden door blokkeren van de NMDA-glutamaat receptor, die betrokken is bij herinnering. Sommige ratten konden na één behandeling een maand lang zonder drugs.

Yavin Shaham van het Britse National Institute of Drug Abuse is erg over het onderzoek te spreken. “Dit is een theoretische studie, maar wel een die direct vertaald kan worden naar de behandeling van drugsverslaafden.” Een aantal medicijnen die de NMDA-glutamaat receptor onderdrukken, zijn namelijk al goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het medicijn memantine, dat ook bij de ziekte van Alzheimer gebruikt wordt. Drugsverslaafden kunnen binnenkort hun slechte gewoonte helemaal vergeten, zo lijkt het.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 13 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.