Je leest:

Veelbelovend molecuul tegen kanker

Veelbelovend molecuul tegen kanker

Auteur: | 14 augustus 2008

Een door mensen ontworpen molecuul blijkt erg goed te werken tegen kanker. Het biedt zelfs terminale kankerpatiënten hoop.

Huidige methoden om kanker te behandelen zijn vaak erg ingrijpend – bovendien krijgen veel kankerpatiënten allerlei behandelingen door elkaar. Denk aan het operatief verwijderen van tumoren, gecombineerd met vernietigende chemotherapie. Nieuw onderzoek van een groep Duitse wetenschappers laat zien dat het anders kan. Hun werkwordt morgen gepubliceerd in het vakblad Science.

Patrick Baeuerle, hoogleraar immunologie, werkte mee aan de studie. Hij legt aan de telefoon uit: “We stellen voor het eerst het hele immuunsysteem van het lichaam in werking om een tumor aan te pakken.” Baeuerle benadrukt dat al eerder is geprobeerd het immuunsysteem bij een tumor wat harder aan het werk te zetten. Maar dat soort pogingen werden vaak belemmerd doordat immuuncellen, ook wel T-cellen genoemd, nogal kieskeurig zijn. Ze binden zich niet altijd aan een tumor of vernietigen juist weefsel dat niets verkeerd doet.

Baeuerle en zijn collega’s bedachten daarom de volgende oplossing: bouw een molecuul dat zulke misverstanden uit de weg gaat. Een medicijn dat feilloos werkt. Dat alleen tussen tumor en het immuunsysteem actief is, en nergens anders. Het lukte. “Het medicijn bindt zich automatisch aan de tumor”, vervolgt Baeuerle. “Tegelijkertijd binden T-cellen zich aan het molecuul, waarna ze de tumor laten afsterven. We hebben het medicijn uitgeprobeerd bij terminale kankerpatiënten en het zag er goed uit. Bij zeven personen – die de hoogste dosering kregen – verdwenen de tumoren helemaal. Het meest bijzondere is dat deze mensen geen enkele andere behandeling kregen. Iets dat gebruikelijke kankerbehandelingen juist zo verschrikkelijk maakt.”

Maar hoe zit het dan met de bijwerkingen? “Ja, die heb je altijd als je in het lichaam werkt”, zegt Baeuerle. “Het mooie is dat de bijwerkingen bij onze methode meer lijken op een flinke verkoudheid. Dat is wel logisch wanneer je het hele immuunsysteem aan het werk zet. Het belangrijkste is dat onze patiënten niet meer onder het mes gingen. Chemokuren waren ook niet nodig.”

Het is voorbarig om te zeggen dat bij deze het wondermiddel tegen kanker is gevonden. Er bestaan meerdere soorten tumoren, en die zijn niet allemaal te bestrijden met één soort molecuul. Ook Baeuerle beaamt dat meer onderzoek nodig is voordat het medicijn vaker gebruikt zal worden. Maar veelbelovend is het zeker.

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.