Je leest:

Veel schade in Cuba door orkanen

Veel schade in Cuba door orkanen

De schade die hurricanes dit jaar hebben aangericht op Cuba is opgelopen tot 8 miljard dollar. Zeker 30% van de oogst is verloren gegaan. Hurricane Paloma trof Cuba op 8 en 9 november met windsnelheden van 200 km/uur. Lokaal viel zo’n 400 mm regen.

De snel intensiverende Paloma werd tijdelijk extreem gevaarlijk (klasse 4) met op het eiland Youth, 100 kilometer ten zuiden van Cuba, windsnelheden van 230 km/uur. Het oog van de hurricane ging bij Santa Cruz del Sur aan land waarbij een stormvloed van 4 meter hoogte is gemeten. Het zeewater drong anderhalve kilometer het land in. Boven land zwakte Paloma snel af en degradeerde de hurricane tot een tropische depressie om vervolgens van de kaart te verdwijnen.

Windveld rond hurricane Paloma gemeten met scatterometer. (bron: EUMETSAT/KNMI)

Paloma was volgens de Cubaanse meteorologische dienst op één na de zwaarste hurricane die Cuba in november trof. Door de voorzorgsmaatregelen en tijdige evacuaties heeft Paloma geen mensenlevens gekost. Op 9 november 1932 werd hetzelfde gebied in Cuba nog zwaarder getroffen door een hurricane die aan 3000 mensen het leven kostte.

Derde zware hurricane in twee maanden

Cuba heeft het dit jaar zwaar te verduren gekregen. Midden september trok Ike met windsnelheden van 165 km/uur dwars over het eiland en liet de hurricane en spoor van vernieling achter in Havana. Eerder die maand schreef Gustav geschiedenis in Cuba. Die hurricane deed volgens het Cubaanse Meteorologische Instituut de windmeters uitschieten tot recordsnelheden van 340 km/uur.

KNMI levert windgegevens aan Hurricane Centre

Windrichting en -snelheid aan het oppervlak van de zee worden ook gemeten met een scatterometer, een satelliet radarinstrument aan boord van de MetOp, QuikScat en ERS satellieten. In opdracht van EUMETSAT verwerkt het KNMI de gegevens van deze drie verschillende scatterometers van EUMETSAT, ESA en NASA/NOAA. Scatterometerwinden zijn gemiddelden over een gebied ter grootte van ongeveer 25 km. De windgegevens van de scatterometers die het KNMI aanlevert, worden door het National Hurricane Centre in Miami gebruikt voor het maken van hurricane-voorspellingen.

Hurricane Paloma trekt over midden Cuba. (bron: KNMI)

Hurricane-seizoen duurt nog tot december

Paloma is de 16e tropische storm en 8e hurricane van dit seizoen. Het aantal tropische stormen en orkanen dat het Caribisch gebied doorkruist, houdt zich aardig aan de verwachtingen. De orkaanverwachtingen voor de rest van het Atlantische orkaanseizoen, dat officieel tot 1 december loopt, hadden al aangegeven dat er iets meer tropische stormen en orkanen dan normaal zouden ontstaan. Dit hangt er sterk van af wat `normaal’ word genoemd; sinds 1995 zijn er gemiddeld meer orkanen dan in de 20 jaar daarvoor. De verwachting is dat 2008 uiteindelijk rond hetzelfde, hogere, niveau uitkomt.

Stormnamen dit jaar

De storm- en hurricanenamen van dit jaar zijn, afhankelijk van het aantal dat zich ontwikkelt: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gustav, Hanna, Ike, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paloma, Rene, Sally, Teddy, Vicky en Wilfred.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 november 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.