Je leest:

‘Iedereen denkt dat mijn missie voorbij is’

‘Iedereen denkt dat mijn missie voorbij is’

Auteur: | 10 juli 2012

Vrijdagmiddag 6 juli sprak de Nederlandse pers voor het eerst met astronaut André Kuipers sinds hij een kleine week eerder terugkeerde op aarde. Kennislink reisde naar de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk en vroeg aan Kuipers hoe hij zich voelt na zijn landing en wat hij nu doet.

Het duurt even voordat er verbinding is met het Johnson Space Center in Houston, de plek waar de Nederlandse astronaut André Kuipers momenteel verblijft. In Noordwijk hebben zich tientallen journalisten gemeld voor de eerste persconferentie met Kuipers sinds hij weer terug is van zijn ruim half jaar durende ruimtereis. De aanwezigen grappen al dat er de afgelopen tijd talloze keren zonder moeite verbinding is gemaakt met Kuipers in het ruimtestation ISS, maar dat een verbinding met Houston nu opeens moeilijk te maken lijkt.

André Kuipers live uit Houston.
Roel van der Heijden

Toch lukt het binnen afzienbare tijd een live-verbinding te maken. De vragen van de tientallen journalisten kunnen losbarsten. Iedereen mag twee vragen stellen.

Kuipers lijkt in eerste instantie nog steeds wat aangeslagen door zijn recente terugkeer. Hij komt een beetje stijfjes over, zonder heftige bewegingen te maken of op zijn stoel heen en weer te schuiven. Aan de antwoorden die hij geeft is echter af te leiden dat hij mentaal in prima staat verkeerd. Minuten de tijd neemt hij voor elk antwoord, met veel enthousiasme en een glimlach.

Velen willen weten hoe het met hem gaat. ‘Prima’, zegt Kuipers. Maar prima blijkt relatief. Hij vertelt dat hij in de klein week dat hij terug is op aarde erg heeft moeten wennen. Vaak is hij licht in zijn hoofd en heeft daarbij de neiging tot flauwvallen. Ook moet de coördinatie van zijn lichaam weer onder controle gebracht worden. ‘Veel dingen – zoals lopen in eerste instantie – gaan gewoonweg niet meer. Ik ben als het ware als een baby uit de Sojoez-capsule gekomen. Een baby die alles opnieuw moet leren.’

Ook Kuipers’ evenwichtsorgaan is van slag. ‘Als ik plat ga liggen dan tuimelt de hele wereld, ik ben er de eerste dagen goed misselijk van geweest. Al met al zijn de bijwerkingen een stuk erger dan in 2004 (toen verbleef Kuipers 11 dagen in het ISS – red.).’

NASA/Bill Ingalls

Normale landing met normale beroerdheid

Kuipers werd na zijn landing op 1 juli door drie mensen uit de Sojoez-capsule getild. Al snel daarna liet hij zijn karakteristieke glimlach zien. Zijn collega’s Don Pettit en Oleg Kononenko hadden het zichtbaar moeilijker. Pettit viel zelfs een tijdje flauw. Kennislink wil van Kuipers weten of ze een zware landing hadden.

‘De landing was eigenlijk heel normaal’, laat hij weten. ‘Maar je gaat van 28.000 naar 900 km/h al vóórdat de parachute open gaat. Dat levert een flinke versnelling op. We hebben 4,7 g-krachten te verduren gekregen en dat is vrij pittig na een half jaar gewichtsloosheid. Bovendien is de zitpositie in de Sojoez pijnlijk, zeker voor lange mensen zoals ik. Het was een normale landing en we voelde ons ’normaal’ belabberd.’

Zie de gehele landing.

Terug op aarde, en nu?

Kuipers trainde jarenlang voor deze missie en kwam na een verblijf van in totaal 193 dagen in de ruimte – een Europees record – weer terug op aarde. En wat doe je dan? Doorgaan met de missie!

‘Veel mensen denken dat mijn missie over is, maar dat is niet waar. De komende twee maanden ben ik nog erg druk bezig met revalideren, ’debriefings’ en functioneer ik nog als proefkonijn. Dat gebeurt bovendien op verschillende locaties. De eerste vier weken ben ik nog in Houston maar daarna ga ik door naar Moskou en Keulen.’

Kuipers zegt dat het vermoeiend is om aan zoveel testen onderworpen te worden. ‘Ik moet bloed- en spuugmonsters afstaan, mijn bloeddruk wordt gemeten, ik krijg EEG-elektroden op mijn hoofd en mijn reactievermogen wordt getest. Alles om te kijken wat voor invloed een half jaar gewichtsloosheid op mijn lichaam heeft gehad. In al die testen heb je eigenlijk helemaal geen zin, je wilt vooral rust. En toch zit je de tweede dag al op een hometrainer voor een inspanningstest.’

Het internationale ruimtestation ISS, waar Kuipers in 2011 en 2012 zo’n 191 dagen doorbracht. Nu hij terug is op aarde is zijn missie nog allerminst over.
NASA

Het zal nog wel even duren voordat Kuipers volledig de oude is. Vooral zijn spieren en botten zullen moeten herstellen van ruim een half jaar zonder zwaartekracht. Spierkracht zal relatief snel herstellen, maar het sterker worden van de botten kan veel langer duren. Hij haalt de vuistregel aan die stelt dat dat herstel ongeveer net zo lang zal duren als het verblijf in de ruimte.

Daarna zal hij echt klaar zijn. Alhoewel, Kuipers laat weten dat hij waarschijnlijk toekomstige vluchten van astronauten gaat begeleiden. Zijn rol in de ruimtevaart is nog niet over.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 10 juli 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.