Je leest:

Veel alcohol drinken extra schadelijk

Veel alcohol drinken extra schadelijk

Het is heerlijk weer en de terrassen zitten dan ook overvol. Een biertje kan verfrissend zijn, alleen is het een heel slechte dorstlesser. Sterker nog: alcohol drinken zorgt dat het lichaam alleen maar sneller uitdroogt. Daarom roept het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ mensen op om meer water te drinken en vooral niet te veel alcohol te drinken om de uitdroging voor te zijn.

Uitdroging

Het warme weer van de afgelopen dagen maakt dorstig. Veel drinken is dan ook een must om er voor te zorgen dat je niet uitdroogt. Wanneer je in een poging om verkoeling en verfrissing te zoeken op het terras neerstrijkt en de hele middag lang alcoholhoudende dranken drinkt, kom je bedrogen uit. Alcoholhoudende drank is geen goede dorstlesser. Sterker nog: je krijgt er juist meer dorst van.

Alcohol werkt vochtafdrijvend. Dit merk je omdat je na het drinken van veel alcohol regelmatig naar het toilet moet. Het resultaat is verdere uitdroging. Uitdroging door de hitte in combinatie met uitdroging door het drinken van alcoholhoudende dranken maakt dat je aan het terrasbezoek een stevige hoofdpijn overhoudt of erger.

Tips

Uiteraard is het nemen van een terrasje geen probleem. Ook het drinken van enkele alcoholhoudende dranken is voor de meeste mensen geen enkel probleem, maar om minder last te hebben van de hitte kun je je beter beperken tot een enkel alcoholhoudend drankje. Wel is het belangrijk om daarnaast veel water en andere alcoholvrije dranken te drinken.

De kater on tour

Dat alcohol een goede dorstlesser is, is een van de veel voorkomende hardnekkige fabels ten aanzien van alcohol. Om deze en andere fabels uit de wereld te helpen worden in de jongerencampagne DRANK, de kater komt later 200 jonge voorlichters ingezet om met jongeren in gesprek te raken over overmatig drankgebruik. Doel is de jongeren beter te informeren over de risico’s en ze bewuster te laten nadenken over hun eigen alcoholgebruik. De teams zijn in de zomer vooral te vinden op festivals, campings en stranden. Buiten het zomerseizoen komen ze met name in de horeca en bij grote dance-events.

Dit artikel is een iets bewerkt persbericht van het NIGZ.

Dit artikel is een publicatie van Nationaal Gezondheidsinstituut (NIGZ).
© Nationaal Gezondheidsinstituut (NIGZ), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 juli 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.