Je leest:

Varken klaar voor stamcellen

Varken klaar voor stamcellen

Auteur: | 5 juni 2009

Voor het eerst hebben wetenschappers stamcellen uit varkens gemaakt die voor alle soorten stamcelonderzoek geschikt zijn. Dat helpt wetenschappers om stamceltherapie beter te proefdraaien, voordat het op mensen wordt uitgeprobeerd.

Varkens zijn sinds deze week veel belangrijker geworden voor stamceltherapie.
Desiree Hoving

Een groep Chinese wetenschappers heeft het voor elkaar gekregen om stamcellen van varkens pluripotent te maken. Dat maakt het mogelijk om zo’n stamcel in ieder ander celtype te veranderen, zoals hart-, lever- en huidcellen. De onderzoekers rapporteren hierover in een online publicatie van het tijdschrift Journal of Molecular Cell Biology.

De ontdekking is handig, want nu kunnen artsen stamceltherapie bij varkens te proefdraaien. Nu gebeurt dat nog veel op muizen, maar dat is niet altijd nuttig: de muis mag dan genetisch meer op de mens lijken dan het varken, het knaagdier is wel een stuk kleiner. Een varken daarentegen is ongeveer even groot als de mens, en geeft daarom een realistischer plaatje van hoe stamceltherapie in een groter lichaam zou werken.

De stamcellen van de Chinese onderzoekers zijn niet gemaakt van varkensembryo’s, maar komen – in dit geval veel praktischer – uit het oor en beenmerg van het varken. Die kunnen in principe in weinig andere celtypen veranderen, maar met speciale chemische signalen lukte het de Chinese onderzoekers om de stamcellen pluripotent te maken.

Volgens hoofdonderzoeker Lei Xiao zouden pluripotente varkensstamcellen in de toekomst nog meer mogelijkheden bieden dan alleen het proefdraaien van stamceltherapie. Zo zegt Xiao dat zijn stamcellen erg nuttig kunnen zijn voor orgaantransplantatie van varken naar mens: in combinatie met andere technieken zijn varkensorganen vriendelijk te maken voor het menselijk immuunsysteem.

Een interessante gedachte, maar omdat virussen zoals de Mexicaanse varkensgriep plotseling kunnen opduiken, is het maar de vraag of orgaankweek in varkens een reële optie is. Sterker nog: tegen de tijd dat wetenschappers erachter zijn gekomen hoe dit wél veilig kan, hebben andere onderzoekers wellicht het geheim van menselijke orgaankweek ontfutseld.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 juni 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.