Je leest:

Van geile tot gedwongen seks

Van geile tot gedwongen seks

Waarom willen we seks?

Auteur: | 29 april 2010

Seks willen we om verschillende redenen. Natuurlijk, die prachtige donkere ogen van je partner hebben er iets mee te maken, en het feit dat je het al wekenlang zonder seks hebt moeten doen, vast ook. Zo veel weten we wel over onze drijfveren. Maar wat is nu de invloed van evolutie, liefde, lust, oorlog en geld op ons seksueel gedrag?

Geile seks

Seks is feitelijk een heel gedoe: we steken ontzettend veel tijd en energie in het vinden en verleiden* van de perfecte bedpartner. Als we onszelf simpelweg konden klonen, hoefden we niet meer urenlang voor de spiegel te staan, datingsites af te speuren of tot diep in de nacht door te feesten. Maar helaas, klonen is geen optie. We hebben een ander nodig om ons voort te planten. Mannetjes en vrouwtjes die het miljoenen jaren geleden nalieten om zich op te doffen en uit te sloven voor een beetje seks, hebben zich niet voortgeplant en zijn uitgestorven. De geilste mannen en vrouwen hebben zich wel voortgeplant en hebben daarmee hun geile genen aan hun nakomelingen doorgegeven. Lust, een van de belangrijkste redenen om seks te willen, zit dus in onze genen. We zijn geprogrammeerd om seks te willen – zelfs als we niet direct op nageslacht uit zijn.

Liefdesseks

We hebben natuurlijk niet alleen seks om onze oerdriften te bevredigen. We hebben ook seks omdat we van onze bedgenoot houden – of in ieder geval zo dicht mogelijk bij hem of haar willen zijn. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 30% van de vrouwen en 15% van de mannen intimiteit tijdens het vrijen zelfs belangrijker vinden dan lust. Ruim de helft van de mannen en vrouwen vinden lust en intimiteit even belangrijk. Het aloude gezegde ‘men give love to get sex, and women give sex to get love’ ligt in werkelijkheid iets genuanceerder. Liefde (intimiteit) en seks (lust) zijn voor veel mensen met elkaar verbonden. Veruit de meeste Nederlanders hebben seks met een vaste partner (75%).

Onze behoefte aan liefde, intimiteit en een vaste bedgenoot heeft, net als onze seksdrang, een evolutionaire verklaring. Mensenbaby’s komen hopeloos prematuur ter wereld: ze hebben minstens tien jaar nodig voordat ze een beetje op eigen benen kunnen staan. Intussen moeten ze verzorgd worden door papa, mama, oma en de buurman. Mensenkinderen hebben dus een klein, hecht team nodig om succesvol op te groeien. De liefde die mama en papa voor elkaar voelen – voor, tijdens en na de seks- helpt om het team bij elkaar te houden.

iStockphoto

Geplande seks

Tot aan de seksuele revolutie van de jaren zestig en de uitvinding van de pil was zowel seksueel genot als seks voor het huwelijk een taboe. Seks hoorde je binnen het huwelijk te hebben, om zo voor nageslacht te zorgen. De seksuele revolutie zorgde er voor dat seks en voortplanting van elkaar werden losgekoppeld: seks had je voor je plezier en niet voor de kinderen.

Geen seks

Een losse seksuele moraal werd binnen het christendom eeuwenlang beschouwd als een bedreiging. Niet alleen voor de stabiliteit van de samenleving, maar ook voor de religieuze en politieke autoriteiten. Seksueel genot werd als zonde bestempeld. Lust stond voor chaos en leidde af van het geestelijke, pure en reine. Voor priesters en nonnen werd een celibatair (en dus seksloos) leven noodzakelijk geacht – anders zouden ze hun leven niet kunnen wijden aan God. Geestelijken sloten een huwelijk met God, niet met een vrouw.

Toch is zwanger willen worden vandaag de dag natuurlijk een reden om seks te willen. Vooral bij stellen met vruchtbaarheidsproblemen gaat seks gepaard met planning en schema’s. De natuur helpt ons overigens wel een beetje bij het kiezen van het juiste moment: vrouwen die in hun vruchtbare periode zitten, hebben meer zin in seks. Ook zijn vruchtbare vrouwen extra aantrekkelijk voor mannen. De stem van vrouwen, bijvoorbeeld, wordt een stukje zwoeler als ze zwanger kan worden.

Betaalde seks

Een andere reden om seks te hebben, is voor de poen. Tenminste, voor prostituees en andere sekswerkers. Voor hen is prostitutie een kwestie van inkomen, vraag en aanbod. Uit onderzoek naar de motieven van prostituees blijkt dat geld de belangrijkste reden is om een carrière als hoer te beginnen. Vooral voor migranten is prostitutie een relatief eenvoudige manier om geld te verdienen; er zijn immers geen diploma’s of taalexamens voor nodig. Overigens hoef je niet per se achter de ramen te staan, om economische motieven voor seks te hebben: 1,5% van de Nederlandse vrouwen heeft wel eens seks voor kleding, schoenen of sieraden.

[phil h]

Gedwongen seks

Seks kan mooi en fantastisch zijn. Maar soms is seks ook ronduit vreselijk. De duistere kanten van menselijk seksueel gedrag komen bijvoorbeeld naar boven drijven bij seksueel geweld en verkrachting. In het Nederland van nu is twaalf procent van de vrouwen ooit verkracht, in de meeste gevallen door een bekende. Daders zijn mannen die – om verschillende redenen – geen nee willen accepteren. In tijden van oorlog verworden groepen jonge mannen echter tot potentiële verkrachtingsmachines: de vijand vernederen door verkrachting kan deel gaan uitmaken van de oorlogsstrategie. Seks als wapen – dat is seks op zijn lelijkst.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 april 2010

Thema: Seks

ANP photo, via CC 1
Seks
Elke dag hebben miljoenen mensen seks. Voor hun plezier, voor hun werk, om een kind te maken of omdat het moet. Dat maakt seks een belangrijk onderdeel van ons leven en van onze maatschappij. Op deze themapagina lees je daarom alles over de wetenschap achter seks.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.