Het probleem op vrijdagochtend 19 september betrof hoogstwaarschijnlijk een elektrische verbinding tussen twee magneten. Er gingen op dat moment geen deeltjes door de versneller. Door het defect lekte helium in de tunnel waardoor het even duurde voordat experts ter plaatse de schade konden opnemen. Waarschijnlijk is de oorzaak een kapotte verbinding tussen twee magneten geweest, waardoor deze smolt en de hoge temperatuur vervolgens zorgde voor mechanische problemen met de supergeleidende magneten. De precieze schade wordt nog nader onderzocht.
De Large Hadron Collider (LHC) was bezig met voorbereidingen om bij 5 TeV protonen rond te laten gaan. Dit is een hogere energie dan bij de start op 10 september 2008, en nog niet eerder door de mens bereikt. Het plan is om zo stapsgewijs naar de uiteindelijke 7 TeV te gaan. Incidenten komen niet onverwacht tijdens het opstartproces van de versneller. Mede dankzij de strikte veiligheidsmaatregelen van CERN zijn er op geen enkel moment gevaren voor persoonlijke ongevallen geweest bij dit incident.
De eerste aanwijzingen voor het probleem met de Large Hadron Collider (LHC) zijn dat het gaat om een kortsluiting in de elektrische verbinding tussen twee magneten. Hier is zo’n verbinding te zien tijdens de bouw van de LHC. (Bron: CERN)
De sector waar het incident optrad moet opgewarmd worden, gerepareerd en weer afgekoeld naar -271 graden Celsius, wat zonder de reparatietijd zelf al minimaal een maand of drie gaat duren. Voor deze winter stond een stop gepland om nog wat aanpassingen te doen. Besloten is nu om dat aansluitend met de reparaties te doen en volgend voorjaar weer van start te gaan. De officiële openingen, van het LHC Grid op 3 oktober 2008 en van de LHC zelf op 21 oktober 2008, gaan beide wel gewoon door.
Naar verwachting snellen er pas in voorjaar 2009 weer deeltjes door de grootste deeltjesversneller ter wereld. (Bron: CERN)
“Zo vlak na de succesvolle start van de LHC op 10 september is dit zeker een psychische klap,” aldus CERN-directeur Robert Aymar. “Toch zie ik het succes van de start van LHC als het bewijs dat de jarenlange voorbereiding en het talent van de mensen die aan de versneller werken prima in orde zijn. Ik weet zeker dat we deze tegenslag met dezelfde toewijding te boven zullen komen.”
Zie verder:
- Protonen snellen door de tunnel (Kennislinkartikel)
- Zoeken naar het allesverklarende deeltje (Kennislinkartikel)
- Veiligheidsrapport: ‘LHC is veilig.’ (Kennislinkartikel)