Je leest:

Uithongeren werkt als drugs

Uithongeren werkt als drugs

Auteur: | 3 oktober 2007

Zich uithongeren is voor anorexiapatienten net zo verslavend als het gebruik van XTC voor gezonde mensen. In beide gevallen wordt dan ook hetzelfde hersengebied gestimuleerd. Dat concludeerde de Franse onderzoekster Valerie Compan na experimenten met muizen.

De werking van partydrug XTC zit hem in de invloed van serotonine op een specifiek deel van de hersenen. Maar datzelfde blijkt nu te gelden voor het consequent niet eten door mensen die lijden aan anorexia nervosa. Het populair-wetenschappelijke tijdschrift NewScientist publiceerde erover.

Signalen doorgeven

Na het slikken van een XTC pil wordt in de hersenen de neurotransmitter serotonine afgegeven. Die stof wordt door speciale serotonine-receptoren opgenomen, waardoor signalen in de hersenen worden doorgeven.

De overdracht van serotonine zorgt voor het doorgeven van een signaal tussen twee zenuwcellen.

Vooral het hersengebied dat onze emoties regelt en dat ons een gevoel van beloning geeft, heeft veel van die receptoren voor serotonine en zal er dus sterk op reageren. Maar dat geldt ook voor de nucleus accumbens, het hersendeel dat een rol speelt bij de gevoeligheid voor verslaving.

Eiwit onderdrukt honger

Toen de Franse onderzoekster Valerie Compan en haar collega’s de serotonine-receptoren van muizenhersenen stimuleerden, begonnen de diertjes met de aanmaak van het eiwit CART. Dat eiwit ontstaat ook bij het gebruik van hersenstimulerende drugs zoals XTC. Maar daarnaast is het gevonden bij mensen die zichzelf uithongeren. Inderdaad viel op dat de labmuizen hun eetlust kwijtraakten.

In een ander experiment kregen de muizen direct CART toegediend. Ook dat zorgde ervoor dat ze minder aten. Bij verlaging van de dosis begonnen de proefdieren weer te eten. CART bleek van invloed op het onderdrukken van honger.

Biotech-muizen

Er waren ook biotech-muizen zonder de benodigde serotonine-receptoren. Zij zouden in theorie geen CART kunnen aanmaken. Bij hen had het toedienen van XTC dan ook geen effect op de eetlust. Blijkbaar is het kunnen opnemen van serotonine inderdaad een voorwaarde voor de aanmaak van CART en dus voor het stoppen met eten.

Volgens Valerie Compan bewijzen haar resultaten dat het uithongeren waar anorexiapatienten aan doen, verslavend is. Ze verwacht dat de behandeling van de patiënten zich in de toekomst zal richten op de serotonine-receptoren.

Het zelfbeeld van een anorexiapatient.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 oktober 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.