Lucy, naar het Beatles-liedje Lucy in the Sky with Diamonds; zo hebben de Travis Metcalfe en zijn team van astronomen van het Harvard-Smithsonian centrum voor astrofysica de ster genoemd. Niet onterecht, want met een massa van 1025 karaat is de ster BPM 37093 de grootste diamant die de mensheid kent. Lucy staat op 50 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Centaurus.
Artist’s concept van de diamanten ster. De kern van de witte dwerg BPM 37093 bestaa uit koolstof, dat onder de immense druk een diamant-kristal heeft gevormd. bron: BBC News Online
Witte dwergen als Lucy zijn de uitgebrande resten van sterren zoals onze zon. Aan het eind van hun leven raakt de kernbrandstof van die sterren op, en beginnen ze af te koelen en te krimpen. Die krimp jaagt de druk en temperatuur in de kern op, waardoor via allerlei fusie-reacties onder andere koolstof gevormd kan worden. Astronomen dachten al langer dat de koolstof in witte dwergen kon kristalliseren, maar konden dat nooit hardmaken.
De ster bestaat niet alleen uit kristal, hij trilt ook nog eens en die trillingen zijn met een goede telescoop zichtbaar te maken. “Net als seismologen aardbevingen gebruiken om het binnenste van de aarde te bekijken, hebben wij die sterbevingen onderzocht,” zegt Metcalfe: “Het koolstof in deze ster heeft de grootste diamant van de melkweg gevormd.”
De grootste diamant op aarde is 530 karaats Star of Africa, een van de Britse kroonjuwelen. Deze diamant werd gehouwen uit een grotere steen van 3100 karaat. Eén karaat komt overeen met 0,2 gram.
Astronomen denken, dat onze eigen zon aan het eind van zijn leven (pas over 5 miljard jaar) óók een diamant wordt. Het stervensproces van de zon zal de aarde wegvagen, maar wat een gedenkteken. Immers, diamonds are forever.
Meer weten:
- Origineel persbericht (Engels)
- Diamond star thrills astronomers (Engels)
- Witte dwergen en andere compacte objecten
- Wat is een karaat?
- Snelste dubbelster (Kennislink artikel)
- Witte dwerg staat op springen (Kennislink artikel)
- Een korte levensloop van sterren