Je leest:

Twentse chip neemt zaad de maat

Twentse chip neemt zaad de maat

Betrouwbare thuistest voor mannelijke vruchtbaarheid

Auteur: | 2 november 2011

Met een nieuwe fertility chip van de Universiteit Twente kunnen mannen straks gewoon thuis de kwaliteit van hun sperma testen. Het miniatuur vruchtbaarheidslaboratorium in postzegelformaat kan de zaadcellen tellen én hun beweeglijkheid vaststellen. Onderzoekster Loes Segerink won al verschillende prijzen voor de ontwikkeling van haar chip. Aanstaande vrijdag 4 november promoveert ze bij lab-on-a-chip hoogleraar Albert van den Berg van het Twentse MESA+ Instituut voor Nanotechnologie.

Zo zou de thuistester er uit kunnen zien. De chip wordt er rechtsonder ingeschoven.
Universiteit Twente

Het is de bedoeling dat Segerinks chip het hart gaat vormen van een eenvoudig en compact thuistestsysteem voor sperma. De chip doet daarbij de meting, een handzaam apparaatje presenteert de uitslag. Hoewel iedere nieuwe meting een nieuwe chip vereist, is het de bedoeling dat het een alleszins betaalbare methode gaat worden. Eerder dit jaar ontving Segerink een Valorisation Grant van de Technologiestichting STW – de financier van haar onderzoek. Daarmee zal ze de vruchtbaarheidschip en het daarvoor nog benodigde uitleesapparaat verder vervolmaken tot een marktrijp product.

Hoe werkt het?

De chip bevat een vloeistofkanaal waar de zaadcellen doorheen zwemmen. Op een soort bruggetje boven het kanaal bevinden zich elektroden die in staat zijn passerende spermatozoïden te detecteren. Bij elke passage verandert even de elektrische weerstand en dat is met elektronica te registreren. Behalve zaadcellen zijn ook witte bloedlichaampjes te detecteren; die geven een iets ander elektrisch signaal dan de zaadcellen.

De hoeveelheid van zowel de zaadcellen als de witte bloedlichaampjes is maatgevend voor de kwaliteit van het sperma. Daarnaast is ook de beweeglijkheid van de zaadcellen van belang. Met een kleine aanpassing kan Segerinks lab-on-a-chip de zwemmende cellen scheiden van de niet-zwemmende, en beide soorten afzonderlijk tellen.

Artists impression van de chip. Het ejaculaat (roze) wordt nauwkeurig in een vloeistofstroom gedoseerd, waarna de zaadcellen zijn te tellen met behulp van een elektronisch circuit.
Universiteit Twente

Onderscheidende test

De test van Segerink levert een nauwkeurig totaalbeeld van de spermakwaliteit. Daarmee onderscheidt de methode zich van de huidige thuistests. Die geven slechts aan of het aantal zaadcellen meer of minder is dan 20 miljoen per per milliliter ejaculaat – de ‘vruchtbaarheidsnorm’ voor het mannelijk zaad. De nieuwe test biedt dus méér informatie over de zaadkwaliteit, naar verwachting tegen vergelijkbare kosten.

De vruchtbaarheidstest was al eens in beeld bij W24:

Loes Segerink ontwikkelde de ‘fertility chip’ in de BIOS Lab on a Chip groep van prof. Albert van den Berg, in nauwe samenwerking met ziekenhuis Medisch Spectrum Twente. De BIOSgroep maakt deel uit van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT. Technologiestichting STW financierde het onderzoek in een project waarin bedrijven PigGenetics, Blue4Green, R&R Mechatronics, Menzis en Lionix participeerden. Segerink won met haar chip eerder dit jaar tijdens het STW jaarcongres zowel de posterprijs als de Simon Stevin Leerling Prijs 2011

Lees ook op Kennislink:

Meer lab-on-a-chip op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/lab-on-a-chip/lab-on-a-chip-1/lab-on-a-chip-2/index.atom?m=of", “max”=>"10", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 november 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.