Op woensdag 8 april presenteerde het Solar Team Twente als eerste team in de challenge class, de Formule 1 voor zonneauto’s, het ontwerp voor de zonneauto waarmee het op 25 oktober aan de start van de 10e World Solar Challenge verschijnt; een race van 3010 kilometer door de Australische woestijn. Het Twentse team doet dit jaar voor de derde keer mee aan de tweejaarlijkse race.
Vleugel
Tijdens de presentatie lieten de studenten de innovaties van dit jaar zien. Het doel was om de zonneauto lichter en met name meer aerodynamisch te maken dan de auto van de vorige editie. Hierin is het team meer dan geslaagd. Zo is de luchtweerstand 25 procent lager en is de auto een stuk lichter door de keuze voor een frame van koolstofvezels. Volgens Plattel is dé innovatie van dit jaar echter het flexibele ‘kantellichaam’ dat het frame en het zonnepaneel met elkaar verbindt. Plattel: “We hebben hiervoor een zogenaamd thermoplastisch elastomeer gebruikt. Autoproducenten hebben al wel met dit materiaal geëxperimenteerd, maar zijn er nog niet verder mee gekomen dan de conceptfase.”

Verder passen de studenten, om beter gebruik te kunnen maken van de zon, een nieuwe lay-out van het zonnepaneel toe. Hierbij liggen de zonnecellen dakpansgewijs over elkaar heen (‘geshingeld’). Dit bespaart ruimte en biedt de mogelijkheid om de vleugel af te ronden. Het unieke lenzensysteem dat het zonlicht concentreert – en waarvoor het team vorige keer als eerste Solar Team ooit een patent verkreeg – is nog verder doorontwikkeld. Andere innovaties zijn de achterwielophanging en het aandrijvende en sturende voorwiel (twee jaar terug had de auto twee voorwielen en één aandrijvend achterwiel).
Lees meer op Kennislink
- Nuna 3, derde overwinning op rij?
- Auto op zonnekracht en enthousiasme
- Onderzoek naar een zonnige toekomst