Je leest:

Tweede Van Wijngaarden Award uitgereikt

Tweede Van Wijngaarden Award uitgereikt

De Hongaarse informaticus Éva Tardos en Nieuw-Zeelandse wiskundige John Butcher ontvingen op donderdagavond 10 februari 2011 de Van Wijngaarden Award 2011. Deze prijs wordt uitgereikt ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. De prijs, die elke vijf jaar wordt toegekend, is bestemd voor wetenschappers die een bijzondere betekenis hebben voor deze vakgebieden.

Éva Tardos, werkzaam als hoogleraar informatica aan de Cornell University in Ithaca (Verenigde Staten) houdt zich bezig met algoritmen en algoritmische speltheorie, waarbij ze rekening houdt met zelfzuchtigheid van gebruikers. Een algoritme, een soort stappenplan, richt zich meestal op een probleem waarbij één doel voor ogen wordt gehouden; bijvoorbeeld – hoe kun je zo snel mogelijk iets opzoeken? Bij veel toepassingen zijn er echter meerdere personen die ieder doen wat voor henzelf het beste is. Tardos kijkt in hoeverre dit invloed heeft op de kwaliteit van de uitkomst in vergelijking met een situatie waarin er geen zelfzuchtig gedrag is. Tardos is lid van de National Academy of Engineering en de American Academy of Arts and Sciences.

De wiskundige John Butcher, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland, houdt zich bezig met numerieke methoden voor gewone differentiaalvergelijkingen. Deze worden onder meer gebruikt bij het simuleren van golven. Daarnaast benadrukt Butcher de kracht van afbeeldingen. Normaal gesproken bestaan bijdragen aan de wiskunde uit een combinatie van woorden en formules, maar soms kunnen plaatjes enorm helpen om wiskunde duidelijk te maken. Op deze manier is er eenvoudig toegang tot wat normaliter ingewikkelde materie is. John Butcher is Fellow van de Royal Society of New Zealand, de New Zealand Mathematical Society en de Society for Industrial and Applied Mathematics.

De Van Wijngaarden Award is vernoemd naar Adriaan van Wijngaarden (1916–1987), een van de grondleggers van de informatica in Nederland. Ongeveer een jaar na de oprichting van het Mathematisch Centrum op 11 februari 1946 kwam Van Wijngaarden er in dienst als hoofd van de rekenafdeling. Later was hij van 1961 tot 1980 directeur van het Mathematisch Centrum, dat tegenwoordig Centrum Wiskunde & Informatica heet. De Van Wijngaarden Award bestaat uit een bronzen sculptuur van Hanneke van den Bergh.

Het is voor de tweede keer dat de Van Wijngaarden Award is uitgereikt. De eerste editie ging in 2006, toen ter ere van het 60-jarig bestaan van het CWI, naar Nancy Lynch (Massachusetts Institute of Technology) en Persi Diaconis (Stanford University).

Zie ook:

  • Toeval? (Kennislinkartikel over de eerste Van Wijngaarden Award
Dit artikel is een publicatie van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI).
© Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 februari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.