Je leest:

Tweede Galileo-satelliet gelanceerd

Tweede Galileo-satelliet gelanceerd

Vlak na middernacht Nederlandse tijd is op zondag 27 april de tweede Galileo-satelliet gelanceerd. GIOVE-B is de tweede testsatelliet van het Europese GPS-systeem en vervangt GIOVE-A, die tegen het einde van zijn operationele levensduur aanloopt.

De tweede Galileo navigatiesatelliet is gebouwd door de Europese industrie, onder leiding van het Duitse Astrium GmbH. Twee jaar na de succesvolle GIOVE-A missie is het nu de beurt aan GIOVE-B om de technologie van Galileo verder te demonstreren.

Een Sojoez-Fregat lanceerraket bracht GIOVE-B naar de ruimte.

Nauwkeurige klok

GIOVE-B heeft twee kleine rubidium atoomklokken aan boord, elk met een afwijking van maximaal tien nanoseconden per dag. En er is zelfs een nóg nauwkeuriger klok: de Passive Hydrogen Maser (PHM), die een precisie heeft van één nanoseconde per dag. Dit is de meest stabiele klok die ooit in de ruimte heeft gefunctioneerd. Aan boord van elke uiteindelijke Galileo-satelliet komen twee PHM’s en twee rubidium klokken als back-up.

Naast demonstraties van de Galileo-technologie is GIOVE-B ook bedoeld om de frequenties van het nieuwe navigatiesysteem veilig te stellen nu GIOVE-A (gelanceerd in december 2005) aan het eind van zijn operationele levensduur komt.

De volgende stap op weg naar het Galileo navigatiesysteem is de lancering van vier operationele satellieten. In 2010 testen deze wegbereiders de infrastructuur in de ruimte en op de grond. Daarna wordt de rest van de dertig Galileo-satellieten naar de ruimte gebracht en is het eerste civiele satellietnavigatiesysteem een feit.

Meer over GPS / Galileo

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 april 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.