Je leest:

TU/e op WK Robotvoetbal

TU/e op WK Robotvoetbal

Auteur: | 6 juli 2011

Ook dit jaar doet de TU Eindhoven mee aan het WK voetbal voor robots. Al drie keer stonden ze in de finale (2008, 2009 en 2010), maar het goud hebben ze nog niet in huis. Daar willen ze nu verandering in brengen. De wedstrijden op het WK kun je hier live volgen. Het Eindhovense team, genaamd Tech United speelt haar eerste wedstrijd op 7 juli.

Update

Helaas! Het team uit Eindhoven is toch weer tweede geworden. In een spannende finale verloor TechUnited met 5-6 van het Chinese team ‘Water’ uit Beijing. “> Lees het bericht op de website van TU/e”:http://www.tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/nieuws/10-07-2011-tech-united-tweede-op-wk/

Het wereldkampioenschap RoboCup bestaat sinds 1997 en wordt jaarlijks gehouden. Dit jaar is de WK in Istanbul. Tech United speelt in de Middle Size League, de ‘koningsklasse’ van het robotvoetbal. De robots voetballen geheel onafhankelijk, zonder menselijke tussenkomst (behalve van de scheidsrechter). Een wedstrijd duurt tweemaal 15 minuten waarbij twee teams van elk vijf robots tegen elkaar uitkomen.

Steeds beter

De teams werken elk jaar hard aan verbetering van de technieken. Doordat de RoboCup-organisatie elk jaar de spelregels aanpast, zijn alle teams gedwongen te blijven innoveren. Een van de belangrijkste verbeteringen dit jaar is de nieuwe keeper in het Eindhovense robotteam. Deze heeft een 360-gradencamera, drie lasers en een Kinect-sensor van de X-box, allemaal om de bal goed te zien. Bij het eerste toernooi dit jaar leidde dit al tot een goed resultaat: op de Duitse open kampioenschappen in april behaalde Tech United de eerste plaats, met een doelsaldo van 105 voor en 7 tegen. Na drie jaar op rij een tweede plaats zou het TU/e-team dit jaar dus prima eerste kunnen worden!

Niet alleen voetbal

De robotcompetitie levert vaak geheel nieuwe ideeën en technieken op, die ook toegepast worden in bijvoorbeeld robots voor de zorg. Dat zie je ook terug in de @Home-competitie. Dat is een speciale klasse waarin robots diverse huishoudelijke taken uitvoeren in een huiselijke omgeving. Ze moeten bijvoorbeeld een pak melk uit de koelkast halen. Tech United speelt in Istanbul voor het eerst op een WK mee in deze wedstrijd. De ontwikkelde zorgrobot AMIGO bevat veel technieken van de voetbalrobots. De basis is bijvoorbeeld bijna hetzelfde, alleen bevat deze vier wielen in plaats van de gebruikelijke drie: op deze manier is de robot stabieler en is er meer ruimte voor andere systemen. Door speciaal ontworpen omniwielen kan de AMIGO in alle richtingen rijden (voorwaarts, achterwaarts, zijwaarts en om de eigen as) zonder eerst te hoeven draaien.

AMIGO’s eerste optreden was tijdens de Duitse open kampioenschappen, daar eindigde de robot als zesde van de acht. Geen reden tot paniek: “Je kunt altijd problemen verwachten. Maar we hebben veel vooruitgang geboekt deze dagen en genoeg bijgeleerd. We zijn zeker tevreden over deze eerste deelname”, aldus Janno Lunenburg, leider van het Amigo-team.

Live beeld van de RoboCup in Istanbul

Hieronder vind je de live-uitzendingen van de wedstrijden op het toernooi. Het team heeft hiervoor speciaal breedband verbindingen geregeld. De wedstrijden van TechUnited beginnen op 7 juli.

Veld A

Veld B

@Home-competitie

Meer TechUnited

Voor nieuws over de wedstrijden kun je terecht op de website van TechUnited en op Facebook. Op fotowebsite Flickr staan de laatste foto’s. Daarnaast doet het team ook via Twitter (onder de Twitternaam @techunited)verslag van de wedstrijden en andere ontwikkelingen in Istanbul.

Lees meer over robotvoetbal en robotica op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/robotvoetbal/robotica/index.atom?m=of", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 juli 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.