Je leest:

Trotse katholieken

Trotse katholieken

Auteur: | 20 december 2005

De kerken lopen leeg, de paus verliest zijn macht en geloven in God is uit. Maar… uit onderzoek van het bureau Kaski blijkt dat driekwart van de gelovige katholieken trots is op haar identiteit.

Het onderzoeksbureau Kaski onderzocht in opdracht van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK) hoe katholieken over het geloof denken. Het viel te verwachten dat 85 procent van de gelovige ouderen trots is op de katholieke identiteit. Opzienbarend is dat ook de jongeren tot 30 jaar hun katholieke identiteit niet onder stoelen of banken steekt. Maar liefst 81 procent van de gelovige rooms-katholieken jongeren is trots op haar identiteit.

Wereldjongerendag 2005 te Keulen.
Keulen2005.be

Als jongeren gelovig zijn, dan zijn ze daar vaak ook trots op. Wel blijkt uit het onderzoek dat het percentage gelovigen onder jongeren het laagst is. Slechts 43 procent van de rooms-katholieken onder de dertig jaar noemt zich ‘enigszins’ of ‘beslist’ gelovig; meer dan de helft van de rooms-katholieke jongeren doet dus niet zoveel met het geloof.

Volgens Joris Kregting, onderzoeker bij het Kaski, kan het enthousiasme en de trots van de jonge katholieken een gevolg zijn van de Wereldjongerendagen in Keulen van afgelopen zomer. Dit evenement trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Onderzoek van het Kaski laat zien dat bezoekers van de Wereldjongerendagen zich in hun geloof gesterkt voelen na deze dagen. Het Kaski heeft bezoekers na afloop van de WJD per email vragen gesteld over hun geloof. Van de respondenten geeft 78 procent aan na de Wereldjongenendagen meer uit te komen voor haar geloof en bij bijna 90 procent heeft het evenement het gevoel onderdeel uit te maken van een wereldkerk versterkt.

Ieder jaar daalt het kerkbezoek flink. De tabel laat het kerkbezoek in een gewoon weekeinde zien. Bron: Onderzoeksbureau Kaski

Nieuwe zieltjes winnen dit soort evenementen echter nauwelijks. Zevenentachtig procent van de bezoekers is gelovig opgevoed en de gemiddelde bezoeker gaat minimaal één keer per twee weken naar de kerk. Het incrowd gehalte is dan ook vrij hoog. De trots van jonge gelovige katholieken mag dan wel stijgen, maar aan de daling van het kerkbezoek verandert zo’n evenement weinig.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 december 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.