Je leest:

Tropisch bos beter dan biobrandstofakker

Tropisch bos beter dan biobrandstofakker

Auteur: | 5 december 2008

Het verbouwen van biobrandstoffen uit palmolie op land waar eerst tropisch bos groeide, maakt CO2-vervuiling en dus het versterkte broeikaseffect alleen maar erger, in plaats van geringer. Dat zegt een internationale groep wetenschappers. Daarnaast nemen de oliepalmplantages ook woonruimte voor beschermde dieren in.

Het is niet de eerste keer dat biobrandstoffen een imagodeukje oplopen. Nu ze wijdverbreid worden verbouwd in oliepalm, soja en suikerriet, zijn biologen en milieuwetenschappers hun effectiviteit druk aan het narekenen. En het ziet er niet goed uit. Zeker voor landbouw op plekken waar eerst tropisch bos stond.

Voor de nieuwste berekeningen bedanken we Finn Danielsen en andere wetenschappers, die hun resultaten in het vakblad Conservation Biology publiceren. Daaruit blijkt dat het kappen van tropisch bos om er vervolgens oliepalm op te verbouwen, nooit een goed idee is geweest. De beoogde verlaging van CO2-uitstoot wordt er niet mee gehaald. Integendeel: door de oliepalmplantage komt alleen maar meer CO2 in de atmosfeer, dan wanneer het tropische bos er was blijven staan. Misschien niet zo’n verassing: juist omdat tropische bossen zo goed zijn in het opslaan van CO2, staan ze al tientallen jaren bekend als ‘de longen van de aarde.’

Sumatran Orangutan Society

Overigens betekent deze conclusie niet dat het verbouwen van oliepalmplantages uiteindelijk geen voordeel kan opleveren voor het beperken van de CO2-uitstoot. Want biobrandstof uit palmolie is daar zeker beter in, dan brandstof uit olie of gas. Maar volgens de onderzoekers duurt het gewoon te lang voordat dit voordeel zich ontpopt. Om precies te zijn doet een oliepalmplantage op een plek waar tropisch bos stond, er 75 jaar over om te compenseren voor alle CO2-opslag die je door de boskap verliest. Voor tropische moerassen, die ook worden omgewoeld voor oliepalmplantages, duurt het 600 jaar. En in de tussentijd stijgt het CO2-gehalte gewoon door. Niet de bedoeling, als je verwacht dat dit voor het klimaat grote gevolgen heeft.

Een nare bijkomstigheid is dat tropische planten en dieren door de plantages minder leefruimte hebben, aldus de wetenschappers. Gecombineerd met het versterkte broeikaseffect maakt dat de kans dat sommige flora en fauna binnen nu en honderd jaar uitsterven alleen maar groter.

Overigens gelden deze conclusies volgens de onderzoekers ook voor soja- en suikerrietplantages in Zuid-Amerika waar eerst ook tropisch bos stond.

Het is dan ook geen verassing dat Danielsen en zijn collega’s adviseren om geen tropisch woud meer te kappen voor biobrandstofproductie. Voor de oliepalmplantages die er al zijn, geldt dat het kwaad al geschied is. Daar kan nu het best zoveel mogelijk biobrandstof uit worden gehaald.

René Boot, bijzonder hoogleraar duurzaam bosbeheer aan de Universiteit Utrecht, is het daarmee eens. Hij vindt verdere aanplanting van oliepalmplantages zorgwekkend: “Er zit een vreemde gedachte achter. Namelijk dat er land in overvloed is; maar dat is niet zo. Er is wel veel land, maar veel daarvan is niet bruikbaar voor landbouw. En zelfs als we alle bruikbare grond op aarde voor biobrandstof zouden gebruiken, zal dat weinig effect hebben op de CO2-uitstoot.”

Boot voegt eraan toe dat hij het het onbegrijpelijk vindt dat milieuminister Cramer ‘foute’ palmolieplantages denkt te weren met een certificaat voor palmolie waarvoor geen tropisch bos is verdwenen. “Wat te denken van al die palmolie in voedingsmiddelen en cosmetica? Het is een onmogelijke opgave om hiervoor een effectief certificeringsysteem op te zetten, zeker als dit slechts voor Nederland en Europa zou gelden, terwijl daarbuiten nog steeds foute palmolie wordt gebruikt.”

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 december 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.