Chirurgen in opleiding hebben een uitgebreide training nodig met hun operatiegereedschap. Eenmaal in het lichaam van een patiënt kan een halve centimeter immers het verschil betekenen tussen leven en dood. Er zijn momenteel twee veilige trainingsmethodes voor minimaal invasieve chirurgie, maar beide schieten nog te kort. Om trainingen beter én leuker te maken ontwikkelde promovenda Magdalena Chmarra van de TU Delft de TrEndo, een goedkoop en relatief simpel apparaat. De TrEndo heeft drie optische sensoren van een eenvoudige computermuis, die samen de bewegingen van het instrument in alle richtingen vastleggen.
De TrEndo, het trainingsinstrument voor chirurgen ontwikkeld aan de TU Delft. Inzet: de vier bewegingsvrijheden die de speciale ophanging met meerdere concentrische ringen mogelijk maakt.
Oefendoos
De speciale ophanging, een ophanging met meerdere concentrische ringen, zorgt dat de chirurg de vrijheid heeft om het oefeninstrument in alle richtingen te bewegen. De optische sensoren meten bijvoorbeeld de trillingsvastheid en de lengte van het pad die de chirurg nodig had om een handeling uit te voeren. Deze informatie gaat naar een computer die de gebruiker scoort voor elke oefening.
Deze nauwkeurige metingen geven de TrEndo dezelfde precisie als de virtuele oefensystemen waar sommige chirurgen nu mee oefenen. Maar er is één belangrijk voordeel: de gebruiker voelt daadwerkelijk tegendruk. Hiermee combineert Chmarra de voordelen van het virtuele systeem met een ander veelgebruikte oefenmethode, de zogeheten box-opstelling. Hierbij voert de chirurg basale motorische handelingen uit in een soort oefendoos. Andere chirurgen beoordelen hem, waardoor de benodigde millimeter-precisie moeilijk te controleren is. Door de box-opstelling te combineren met de TrEndo wordt deze controle wel mogelijk.
De TrEndo in een box-opstelling. Chirurgen in opleiding kunnen precieze mechanische handelingen oefenen, zoals kraaltjes plaatsen. Ze worden na afloop onder andere gescoord op hun handvastheid, hun tijd en de lengte van het pad dat ze nodig hadden.
Spelletje
De TrEndo is uitgebreid getest door medici van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij beoordelen het apparaat positief. De bewegingen die ze met de TrEndo uitvoerden, voelden niet anders dan met het eigenlijke operatiegereedschap. Maar Chmarra wil nog verder gaan met haar oefeninstrument: “Het uiteindelijke doel waar we heen willen is dat de training een soort ‘spelletje’ wordt. Doordat de student een objectieve score krijgt, wordt hij of zij gemotiveerd om verder te oefenen.”