Je leest:

Tot de schijt ons doodt

Tot de schijt ons doodt

Auteur: | 4 juni 2004

Jaarlijks overlijden er wereldwijd zo’n 2 miljoen kinderen aan de gevolgen van diarree. Dit aantal kan theoretisch gehalveerd worden als ze hun handen maar netjes zouden wassen. Onderzoekers uit Amerika en Pakistan hebben dit in de praktijk getest.

Spetterpoep, schijterij of racekak, iedereen heeft wel eens last van diarree. Maar wat een heleboel mensen niet weten is dat diarree in sommige landen zelfs dodelijk kan zijn. Diarree kost wereldwijd jaarlijks aan 2 miljoen kinderen het leven. Dat is vergelijkbaar met de gehele bevolking van de provincie Gelderland die jaarlijks komt te overlijden. Door het handenwassen onder deze groep te promoten, lijkt het theoretisch mogelijk om dit terug te brengen tot de helft van het aantal sterfgevallen. Onderzoekers uit Amerika en Pakistan werkten samen om deze theorie in de praktijk te testen.

Een electronen microscopische weergave van het rotavirus. Dit is een van de veroorzakers van dodelijke diarree bij kinderen. bron: Dr. Albert Z. Kapikian, NIAID/NIH

Over het algemeen worden kinderen het meest dodelijk getroffen door diarree. Het gaat dan voornamelijk om kinderen jonger dan 5 jaar. Baby’s (jonger dan 1 jaar) lopen het hoogste risico hieraan te overlijden. Die kleine kinderen kunnen namelijk niet zelf hun handen wassen. Hierdoor komen alle ziekteverwekkers die ze aan hun handen hebben ook in hun mond terecht, waar ze vervolgens van binnen uit de darmen ontregelen. Omdat de baby’s niet zelf hun handen kunnen wassen is het belangrijk de ouders en oudere broertjes en zusjes aan te spreken. Als zij netjes hun eigen handen geregeld met zeep wassen en de hygiëne van hun kleinsten goed in de gaten houden zouden aanzienlijk minder kinderen overlijden aan de gevolgen van diarree.

De onderzoekers hebben geprobeerd om het handen wassen met zeep te promoten. Onder het motto "Na het plassen, handen wassen " hebben ze geprobeerd om het belang van goede hygiëne duidelijk te maken aan de inwoners van achterstandswijken in Karachi, Pakistan. In het onderzoek verstrekten de onderzoekers zeep en bezochten ze de wijken wekelijks om het handenwassen te promoten. 300 huishoudens kregen antibacteriële zeep, 300 andere huishoudens kregen gewone zeep. Tijdens de bezoeken promootten de onderzoekers het handen wassen met zeep na het plassen en poepen en voor het bereiden van voedsel. Een laatste groep van 306 huishoudens vormde de controle groep, zij kregen geen zeep en werden niet bezocht.

Er werd vervolgens gekeken naar welke familieleden tijdens die periode diarree kregen. De getallen werden vervolgens vergeleken met het aantal slachtoffers in de controle huishoudens. Gevallen van diarree onder kinderen jonger dan 15 jaar in de huishoudens die gewone zeep ontvingen verminderden met 53%. Ook baby’s uit dezelfde huishoudens hadden minder vaak en minder lang last van diarree. Vergelijkbare resultaten werden gevonden in de huishoudens die antibacteriële zeep kregen. Kortom, steek je handen uit je mouwen en regelmatig in de zeep. Dat is de beste manier om de schijt te lijf te gaan.

Aantal gevallen van diarree per week en per tijdstip van bezoek(BR> bron:JAMA klik op de afbeelding voor een grotere versie

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 juni 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.