Je leest:

Tong uit de kweekbak

Tong uit de kweekbak

Auteur: | 29 mei 2012

In Zeeland is de eerste zeetong gekweekt in een broedhuis. De vis wordt de komende maanden uitgetest in een aantal restaurants. Daarna volgt uitrol van de kweektong naar een groot publiek.

Zeeland heeft een primeur met tong uit de kweekbak
Wiki Commons

Onderzoekers van IMARES Wageningen UR en de stichting Zeeuwse Tong tonen aan dat tong op het land gekweekt kan worden in een broedhuis. Het lukt inmiddels om zowel natuurlijk tong als kweektong aan te zetten tot reproductie .De kweek kan plaats vinden op boerderijen die kampen met verzilting. Het kweken van vis is een deeloplossing voor de groeiende voedselproblematiek.

De kweek vindt plaats in een gemengde aquacultuur. In 2011 heeft de Stichting Zeeuwe Tong 6 ton zagers geproduceerd, 1200 kg tong en enkele tonnen schelpdieren van diverse soorten. Nu voortplanting van kweektong mogelijk blijkt, is het tijd om een fokprogramma te starten zodat dieren met de beste erfelijke eigenschappen geselecteerd kunnen worden.

Geïntegreerde kweek

Het Proefbedrijf Zeeuwse Tong werkt aan een geïntegreerde kweek van tong, zagers, algen en schelpdieren. Zagers worden geproduceerd als voedsel voor zeetong, de meststoffen van de vis stimuleren plantaardige productie in de vorm van algen en zilte gewassen, algen vormen het voedsel voor schelpdieren en zagers. De geproduceerde vis en schelpdieren zijn van goede kwaliteit. In een vooronderzoek bleek al dat binnendijkse kweek van hoogwaardige zoutwatervis- en schelpdiersoorten technisch en economisch aantrekkelijk is.

De productie van pootvis door het voormalige tongkweekbedrijf Solea BV wordt voortgezet door Stichting Zeeuwse Tong in samenwerking met IMARES. Belangrijke onderdelen van het onderzoek worden uitgevoerd door AIO’s van Wageningen-UR, die begeleid worden door personeel van de Leerstoelgroepen Aquacultuur en Visserij, Veefokkerij, en Bioprocestechnologie. Daarnaast participeren jaarlijks studenten van de Hogeschool Zeeland in het onderzoek. Het Proefproject Zeeuwse Tong loopt tot eind 2013.

Viskweek en Aquacultuur

Er wordt in de hele wereld steeds meer vis gekweekt. In 2007 kwam meer dan een derde van het totale visaanbod van viskwekerijen. In Schotland en Noorwegen wordt veel zalm en zeeforel gekweekt. Op kleinere schaal worden inmiddels ook paling, tong, tarbot en heilbot gekweekt. Door overbevissing is men recent ook gaan experimenteren met de kweek van kabeljauw. Het kabinet gaat de positie van de viskwekerijen versterken. Samen met wetenschappers en de visserijsector is een actieplan visteelt opgesteld. Viskwekers gaan nauw samenwerken om kennis en ervaringen te delen.

Het project met de tongkweek in Zeeland is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid. De komst van kweektong brengt het tot stand komen van een Coöperatief Broedhuis in Zeeland een flinke stap dichterbij.

Zie ook:

Meer over viskweek op Wetenschap24:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 mei 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.