Je leest:

Tomaat ruim maand langer houdbaar

Tomaat ruim maand langer houdbaar

Auteur: | 2 februari 2010

Groenten zijn lekker, maar gaan vroeg of laat rotten. Lang bewaren is er niet bij. Voor de tomaat hebben Indische onderzoekers nu een oplossing bedacht: onderdruk wat genen en de tomaat gaat ineens een maand langer mee.

Koop je wat groente van de markt, dan is het maar afwachten of het voedsel een week of slechts een dag meegaat. Natuurlijk weten de marktlui wel zo ongeveer wat ze in huis halen. Maar daar kun je niet altijd van op aan – denk aan beelden van een donkergekleurde, zure groentela. In India is de situatie wat erger: omdat ze er te weinig koelapparaten hebben rot veel groente en fruit in de hitte weg, ongeacht hun verwachte houdbaarheidsdatum.

Rottende tomaten krijgen meer kleuren dan je zou willen. Er bestaat trouwens ook een website, Rotten Tomatoes.com, waar gebruikers en critici films veroordelen. De slechtste films zijn echte ‘rotten tomatoes’.
natashalcd, Flickr.com

In plaats van nieuwe koelkasten kopen hebben Indiase onderzoekers iets anders bedacht: sleutel met de genen van de tomaat, zodat de groente veel langzamer rijpt – en uiteindelijk rot – dan normaal. Een handleiding voor de juiste genetische ingreep beschrijven ze in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Volgens de onderzoekers is zo’n ingreep niet belemmerend voor tomatenboeren, omdat het de rest van de plantgroei niet beïnvloedt.

De wetenschappers hebben onder leiding van plantgeneticus Asis Datta in de tomaat twee genen ontdekt die het rimpelen en rijpen van de tomaat bleken te regelen. Daar kwamen ze achter toen ze de tomaten kweekten waarbij de twee genen nagenoeg waren uitgeschakeld, en tomaten waarin de genen juist overactief waren gemaakt. De tomaten met verzwakte rijpingsgenen gingen dertig dagen langer mee dan normale tomaten, terwijl de tomaten met overactieve rijpingsgenen binnen de kortste keren rot waren.

Links zie je de gewone tomaat, rechts twee genetisch veranderde varianten. De bovenste rij tomaten is tien dagen oud, de onderste dertig.
PNAS

Datta en zijn collega’s bedachten toen dat die genetisch veranderde, langzaam rijpende tomaat wel eens interessant kon zijn voor consumenten. Hij gaat namelijk niet alleen langer mee, maar is ook zo’n twee keer steviger dan normale tomaten. Die schatting is geen natte-vinger-werk, maar rolt uit een machine. Die drukt zachtjes op de tomaat en meet de kracht waarmee de groente terugduwt. Of terugveert. De nieuwe gentechtomaten drukten twee keer zo hard terug.

Of ze echt beter smaken valt wetenschappelijk moeilijk te zeggen – de Indiërs doen daar dan ook geen stevige uitspraken over. Om de smaak zelf te beleven zul je moeten wachten op goedkeuring van de Indiase voedselautoriteit. Dan nog heb je voorlopig een ticket naar India nodig, want de Europese voedselautoriteit volgt meestal vele jaren later met hun oordeel.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 februari 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.