Toetsenbord voorkomt tikfouten

Onderzoekers van de Universiteit van Aken (Duitsland) ontwikkelen een toetsenbord dat voorkomt dat je toch nog typefouten maakt. Het toetsenbord beschikt over een woordenboek. Hiermee kan hij voorspellen welke letters er kunnen volgen. Onwaarschijnlijke letters verzwaart hij, waardoor ze moeilijker zijn in te drukken.

door

Per ongeluk alles in hoofdletters typen, omdat de caps lock nog aanstaat. Zo snel typen dat je ‘silm’ typt in plaats van ‘slim’. Het is je vast wel eens overkomen. Iedereen maakt typefouten. Duitse wetenschappers van de Universiteit van Aken lijken hier een oplossing voor bedacht te hebben. Zij ontwikkelden de TypeRight, een speciaal toetsenbord dat voorkomt dat je een verkeerde toets indrukt.

Verzwaarde toetsen

De TypeRight is eigenlijk een gewoon toetsenbord dat met een USB-kabeltje aan de computer is verbonden. Op de computer staat speciale software. Deze software houdt bij wat je typt en berekent welke toetsen je vervolgens zou kunnen indrukken om een goed woord te maken. Voor deze berekening beschikt hij over een groot woordenboek van ruim 46.000 woorden. Daarnaast houdt de software ook nog rekening met de context. Zo zijn hoofdletters midden in een woord onwaarschijnlijk en zullen dubbele spaties vaak een foutje van de gebruiker zijn. Vervolgens verzwaart de software de toetsen van letters die niet logisch volgen op eerder getypte letters. Hierdoor zijn deze toetsen moeilijker in te drukken en zal je ze minder snel per ongeluk toch gebruiken.

Medium

Het toetsenbord ondergaat een kleine verbouwing voor het zich een TypeRight mag noemen. In het prototype hebben de wetenschappers de toetsen van het toetsenbord overgezet op een soort kistje. Aan elke toets is aan de binnenkant van het kistje een elektromagneet (solenoïde) verbonden. Wanneer de computer een toets wil verzwaren, schakelt hij de desbetreffende elektromagneet aan. De gebruiker zal zo harder moeten drukken als hij de toets toch in wil drukken.

Medium

Spellingscontrole

Alexander Hoffmann, één van de Duitse onderzoekers, heeft verschillende gebruikersonderzoeken gedaan met de TypeRight. Hieruit blijkt dat nieuwe gebruikers van het toetsenbord al gelijk tachtig procent minder typefouten maken dan op een normaal toetsenbord. Als je al wat langer typt op de TypeRight ga je bovendien twaalf procent sneller typen. Tikfoutjes zijn met dit toetsenbord nog steeds niet helemaal verleden tijd, maar de spellingscontrole van je tekstverwerker heeft het wel een stuk rustiger: na het typen hoeven de gebruikers gemiddeld 46 procent minder woorden te verbeteren.

De TypeRight is voorlopig nog niet in de winkels verkrijgbaar. Hofmann en zijn collega’s willen het toetsenbord eerst nog wat verder ontwikkelen en er meer onderzoek mee doen. Voor het op de markt komt zal de software sowieso nog aangepast moeten worden op verschillende talen. Momenteel kent het woordenboek namelijk alleen Engelse woorden en kan het dus geen Nederlandse woorden voorspellen.

Zie ook: