Je leest:

Toch spraakherkenning voor de iPhone

Toch spraakherkenning voor de iPhone

Auteur: | 7 augustus 2008

Een veel gehoorde klacht over Apple’s iPhone is dat er geen spraakherkenning op zit. De Amerikaanse provider AT&T maakt het nu mogelijk om met behulp van spraakcommando’s te zoeken in de Gouden Gids. Ook Yahoo heeft het gebruik van een zoekmachine met de stem mogelijk gemaakt, ditmaal alleen voor de BlackBerry.

Lange rijen voor de winkels een paar weken geleden: de iPhone is eindelijk ook in Nederland verkrijgbaar. De hippe telefoon van Apple bevat zoveel functies, dat je bijna zou vergeten dat je er ook nog mee kunt bellen. Toch is er één veel gehoord gemis aan de iPhone: er zit geen spraakherkenner op. Bij de meeste moderne mobieltjes kun je door middel van spraakcommando’s bellen met mensen uit je contactpersonenlijst of een sms’je dicteren. Bij de iPhone is dit niet mogelijk, alles moet handmatig. Niet bepaald praktisch, aangezien op niet-handsfree bellen tijdens het autorijden zowel in de USA als in Nederland flinke boetes staan.

Als je in Nederland door de politie wordt betrapt op handheld bellen achter het stuur, kost je dat momenteel 150 euro. In de Verenigde Staten kan je een boete van 124 dollar tegemoet zien.

Scrollen door de YellowPages

Een kleine stap in de goede richting is nu gemaakt door AT&T, de enige provider voor Apple’s iPhone in Amerika. Zij hebben het onlangs mogelijk gemaakt om via een telefoonverbinding contact te maken met een centrale computer waar Watson op staat. Watson is een spraakherkenner waar al meer dan 15 jaar aan gewerkt wordt en die nu geoptimaliseerd is voor de YellowPages, de Amerikaanse Gouden Gids. Op die manier kun je zeggen welk bedrijf of dienst je in welke plaats zoekt (bijvoorbeeld een garage in Haarlem), waarna de tekst vanzelf verschijnt in de invulbalkjes van de site. Vervolgens kun je, alsnog handmatig, zoeken naar een geschikte garage. Het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding die hier snel genoeg voor is. Nog steeds geen echte spraakherkenning op de iPhone, maar het begin is er, wellicht dat Apple er verder mee aan de slag gaat.

De Watson-spraakherkenner is niet te gebruiken in het Nederlands, omdat de herkenner is getraind met het Engels. Volgens de Nijmeegse hoogleraar Taal- en spraaktechnologie Lou Boves zou het wel mogelijk zijn als we een Nederlandse versie van de Watson zouden ontwikkelen, bijvoorbeeld in de bestaande software SPRAAK. Simpelweg Engels spreken tegen de spraakherkenner zou volgens Boves niet werken. “De herkenprestaties lijden heel sterk onder de effecten van non-native speech.”

Yahoo!

Ook Yahoo heeft een spraakherkenner ontwikkeld voor de mobiele telefoon, ditmaal exclusief voor de BlackBerry. Voor deze dienst hoef je niet te bellen naar een centrale computer, maar kun je software op je mobiel gebruiken die je spraak herkent en vervolgens in de Yahoo-zoekmachine invoert. Lou Boves verwacht dat de spraakherkenner vooral is getraind op het herkennen van veelvoorkomende zoektermen zoals namen en data. “Het is zeker een chip die veel minder krachtig is dan wat er in de servers van AT&T zit die Watson draaien. En in zo’n Blackberry heb je ook veel minder geheugen ter beschikking.”

Hoewel critici het spraakherkenningsgedeelte van de software handig vinden, hebben ze nog veel te klagen over de zoekmogelijkheden. Yahoo is nu eenmaal niet de beste zoekmachine en de weergave van de resultaten op de BlackBerry is ook niet ideaal. Professor Boves wijst op een ander nadeel: als je zoekt in de Gouden Gids, zoals bij de iPhone, verwacht je meerdere alternatieven als antwoord, maar als je een vraag stelt aan een zoekmachine is het, zeker op je mobiel, vervelend als je een hele lijst met links krijgt. “De enige manier om daar iets aan te doen zou zijn om een compleet vraag-antwoord systeem te maken, maar dat is aan de ene kant lastig om te maken en aan de andere kant helemaal nieuw voor de gebruiker.”

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 augustus 2008

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.