Je leest:

Tien uitdagingen voor de chemie

Tien uitdagingen voor de chemie

Wat zijn de belangrijkste wetenschappelijke vragen volgens de chemisch onderzoekers zelf?

Auteur: | 1 november 2011

Wat houdt Nederlandse topwetenschappers anno 2011 bezig? Dat is te lezen in de Nederlandse Wetenschapsagenda van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De agenda bevat een overzicht van bijna vijftig grote vraagstukken. Een tiental daarvan heeft betrekking op het scheikundig onderzoek in Nederland. De uitdagingen liggen op het gebied van energie, materialen, duurzaamheid en de moleculaire machinerie van het leven.

De KNAW, het hoogste wetenschappelijke orgaan van Nederland, voerde een verkenning uit onder Nederlandse wetenschappers. De Nederlandse Wetenschapsagenda is daarvan het resultaat. Het is dus de wetenschap zelf, aldus de KNAW, die in de Wetenschapsagenda verwoordt waar de kansen liggen om kennis en inzichten een beslissende stap voorwaarts te laten maken.

Betrekken we dit op de chemie, dan leidt dat tot een tiental grote vragen die samen een interessante tour d’horizon bieden langs het Nederlandse onderzoek in de scheikunde. Lees er meer over in de volgende Kennislinkartikelen, overgenomen uit de Nederlandse Wetenschapsagenda:

Kunnen we zonlicht in onze volledige energiebehoefte laten voorzien?

Hoe verlopen biochemische reacties in levende cellen?

Kunnen wij zelf een levende cel in elkaar zetten?

Kunnen we organen nabootsen op een chip?

Kan chemische reactiviteit theoretisch worden voorspeld?

Kunnen we moleculen zichzelf laten assembleren tot nieuwe structuren?

Hoe ontwerpen we duurzame chemische productiemethoden?

Kunnen we nieuwe materialen ontwerpen op de schaal van atomen?

Kunnen we materialen maken die defecten zelf herstellen?

Kunnen we het gedrag van complexe en levende materie begrijpen?

De KNAW heeft zich bij het formuleren van de Nederlandse Wetenschapsagenda laten inspireren door het wetenschappelijke tijdschrift Science. Dat publiceerde in 2005 ter gelegenheid van zijn 125e verjaardag een opsomming van maar liefst 125 vragen; grote openstaande vragen waarvoor de wetenschap zich op dat moment geplaatst zag. Deze vragen vormden een weerslag van de verwachtingen, fascinatie, verwondering en nieuwsgierigheid van de wetenschappelijke wereld zelf: waar gaan de grote stappen vooruit gezet worden in de wetenschap? Waar liggen de uitdagingen in de komende tien, twintig jaar?

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 november 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.