Je leest:

Tien jaar biotechnologie onder de loep

Tien jaar biotechnologie onder de loep

Auteur: | 9 februari 2011

Gentechnologie wordt overal ter wereld gebruikt, maar in Europa discussiëren we al ruim tien jaar over de gevaren en het nut ervan. In tien jaar kan veel veranderen: zijn de argumenten van toen nog even geldig als nu? Ditisbiotechnologie.nl loopt tien jaar aan discussie langs.

1. ‘Gentech in de landbouw is onomkeerbaar’

Marilyn Peddel, Wikimedia Commons, CC BY 2.0

De eerste ronde: organisaties als Greenpeace zeggen dat gentechnologie, zodra je het in de landbouw loslaat, totaal onbeheersbaar en onomkeerbaar is. Een nieuw gen, eenmaal in de natuur beland vind je nooit meer terug. En daar kan het misschien onherstelbare schade aanrichten. Is dat altijd zo?

2. ‘Boeren besparen geld met gentechnologie’

Voorstanders van gentechnologie zeggen dat boeren er financieel op vooruitgaan. Greenpeace vindt van niet. De waarheid is dat armoede onder boeren vooral afhangt van hun omgeving en de keuzes die ze daarin maken. Ook blijken boeren, zelfs in ontwikkelingslanden, meestal zelf te kunnen kiezen voor gentech of normale planten.

3. Glipt gentech gevaarlijk langs de soortgrenzen?

Als groot nadeel van gentechnologie wordt vaak genoemd dat het onnatuurlijk en daarom onveilig zou zijn. Een gen van de ene soort kan van nature niet in de andere soort terechtkomen. Maar genen onnatuurlijk mengen doen mensen al duizenden jaren. De belangrijkste vraag is: maakt gentechnologie het mengen van genen veiliger of gevaarlijker?

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 09 februari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.