Je leest:

Test maakt hergebruik diermeel mogelijk

Test maakt hergebruik diermeel mogelijk

Auteur: | 11 maart 2005

TNO heeft een test ontwikkeld waarmee via DNA-onderzoek vast te stellen is of er dierlijk materiaal in veevoer zit.

TNO kan concentraties van 0,1 tot 1,0 procent diermeel van herkauwers, kippen of varkens via real time PCR herkennen. Het vernieuwende van de test zit in het vermogen om DNA te analyseren in diermeel, dat sterk verhit is geweest en waardoor DNA en eiwitten vergaand zijn afgebroken. Daardoor is het in veevoer niet goed mogelijk om soortspecifieke eiwitten te analyseren, en resteren van DNA alleen kleine fragmenten. De test van TNO maakt het mogelijk om van die DNA-fragmenten toch te bepalen van welk dier ze afkomstig zijn. Door slim te kiezen is dat ook op basis van hele kleine stukjes DNA nog te zeggen. Op welke fragmenten de test gericht is, wil TNO niet zeggen, dat is bedrijfsgeheim.

De test biedt economisch voordeel en kan de opmaat zijn tot het opnieuw gedeeltelijk gebruiken van diermeel, een belangrijke bron van eiwitten, in veevoer. Nu wordt dat verbrand omdat het mogelijk ziekteverwekkende prionen, oorzaak van BSE of de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, in de voedingsketen zou kunnen brengen. Deze maatregel kost circa zestig miljoen euro per jaar, de optelsom van de gederfde inkomsten voor het mogelijke veevoer en de verbrandingskosten.

Ontheffingen van deze regel kunnen worden aangevraagd, maar het verbod op kannibalisme blijft bestaan. Herkauwers mogen sowieso niet meer gebruikt worden, die gaan niet terug de keten in en mogen ook geen diermeel eten. In theorie zou wel bijvoorbeeld kippenvoer gemaakt kunnen worden van varkensmeel. Stel dat veevoerproducenten daar inderdaad toe overgaan, dan zullen ze gescheiden productielijnen opzetten voor het maken van verschillende veevoeders. De TNO-test maakt het vervolgens mogelijk te controleren of het veevoer inderdaad alleen het geclaimde dierlijk materiaal bevat. TNO verwacht met gelicenseerd gebruik of het zelf uitvoeren van de test geld te verdienen.

Gert van Duijn, productmanager authenticiteit bij TNO Kwaliteit van leven, is mede-bedenker van de test. ‘Het vaststellen van de afkomst van dierlijk materiaal in voedsel is niet nieuw. In vleesproducten die naar het Midden Oosten gaan mag bijvoorbeeld geen varkensvlees zitten, naar Amerika exporteren we geen kip of rund. Het nieuws is dat onze test ook bruikbaar is in sterk verhit materiaal, zoals veevoer. Veel mensen hebben hier de afgelopen tijd hun tanden op stuk gebeten, wij zijn zeer tevreden dat het ons gelukt is.’

Dit artikel is een publicatie van Bionieuws.
© Bionieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 maart 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.