Je leest:

Teletubbies kijken maakt dik

Teletubbies kijken maakt dik

Auteur: | 1 maart 2007

Drie-jarigen die veel televisie kijken worden steeds dikker doordat ze meer suikerrijke snacks eten en meer calorieën innemen, dit presenteren Amerikaanse onderzoekers op de Annual Conference on Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention, dat 28 februari plaatsvindt.

Drie-jarige, Amerikaanse peuters die veel televisie kijken eten ongezonder. Dit zorgt ervoor dat deze kinderen dikker worden en meer kans hebben op overgewicht en hart- en vaatziekten als ze groter zijn. Er is een verband gevonden tussen tv-kijken en de inname van suikerrijk eten en de hoeveelheid calorieën die ze innemen. Hoe langer de kinderen voor de buis zitten, hoe meer calorieën ze binnenkrijgen.

TV maakt dik

De onderzoekers vonden deze resulaten door 1203 ouders vragenlijsten in te laten vullen. De peuters in dit onderzoek worden al vanaf hun geboorte gevolgd in een grootschalig project, Project Viva. Hierbij wordt naar het eetgedrag van kinderen in de Amerikaanse staat Massachusetts gekeken. Het tv-kijken zorgt er niet alleen voor dat de drie-jarigen méér ongezond voedsel eten, maar ook dat ze minder gezond voedsel eten. “We weten niet of de kinderen het gezonde voedsel vervangen door ongezond voedsel. Het enige dat we kunnen zeggen is dat we een verband zien tussen het eten van ongezond voedsel en meer televisie kijken”, zegt Matthew Gillman, één van de wetenschappers die dit onderzocht. Bij de onderzochte kinderen die meer voor de buis zitten in vergelijking tot andere kinderen was er alleen verschil in de energie-inname. Deze was verhoogd door het ongezondere eten bij de tv-kijkende peuters. Het lichaamsgewicht wordt bepaald door twee factoren: de energie-inname (calorieën die opgenomen worden) en het energieverbruik (calorieën verbrand door beweging). Als de energie-opname groter wordt dan het verbruik neemt het gewicht toe.

Spelen, geen tv-kijken!

De Amerikaanse Heart Association raadt kinderen aan niet meer dan één tot twee uur per dag naar de buis te kijken en dagelijks minstens een uur actief te spelen. De ouders wordt aangeraden geen televisie in de kinderkamer te zetten.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI).
© Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI), sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 maart 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.