Je leest:

Technologisch Toptalent 2011

Technologisch Toptalent 2011

Auteurs: en | 23 januari 2012

Onder de naam Simon Stevin Gezelprijs wil Technologiestichting STW elk jaar een veelbelovende STW-promovendus uit het voorgaande jaar aanmoedigen om op de ingeslagen weg voort te gaan en zijn of haar kans te grijpen verdere kennis en ervaring op te doen in technisch-wetenschappelijk onderzoek met toepassingspotentie. STW en Kennislink stellen de kandidaten voor 2011 graag aan je voor.

De Simon Stevin Gezelprijs wordt door Technologiestichting STW jaarlijks uitgereikt aan ‘de beste promovendus op een STW-project’ van het voorgaande jaar. Het is een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro, te besteden aan een activiteit ter bevordering van de (wetenschappelijke) loopbaan van de onderzoeker.

De verkiezing van de Simon Stevin Gezel is een vast onderdeel van het jaarcongres van STW. Uit de nominatie voor de wedstrijd selecteert een jury drie finalisten die zich tijdens het congres presenteren. De doorslag geeft uiteindelijk de manier waarop de kandidaten in staat zijn een lekenpubliek te informeren en te enthousiasmeren voor hun onderzoek.

In het boekje ‘Technologisch Toptalent 2011’ staan interviews met de drie finalisten en de overige kandidaten. Nu zijn de verhalen ook te vinden op Kennislink:

Winnaar: Linda van den Bedem

‘Een gevoelige operatierobot’ De Simon Stevin Gezelprijs 2011 voor beste STW-promovendus ging naar Linda van den Bedem (geboren in 1978 te Amersfoort). Zij ontwikkelde een nieuwe operatierobot, die een chirurg laat voelen wat hij of zij doet. Bovendien is de robot een stuk compacter en gemakkelijker in gebruik dan bestaande systemen.

Finalist: Marlies Kampschreur

‘Minder luchtvervuiling bij het zuiveren van water’ De uitstoot van stikstofmonoxide (NO) en lachgas (N2O) in de atmosfeer kan ernstige milieuschade opleveren. Toch is er tot nu toe weinig bekend over het ontstaan van deze twee stoffen en de reacties die ze veroorzaken in de atmosfeer. Marlies Kampschreur (geboren in 1977 te Warnsveld) wilde na haar studie milieutechnologie in Wageningen uitzoeken hoe het zit.

Finalist: Robin Ohm

’Hoe het waaiertje het licht ziet Het waaiertje vind je overal. Alleen in Antarctica wil de kleine, witgrijze paddenstoel niet groeien. “In Azië wordt hij wel gegeten”, zegt bioloog Robin Ohm (geboren in 1981 te Hoorn). “Maar in Nederland is er geen markt voor.” En toch gingen de eerste vier jaar van Ohms wetenschappelijke carrière zitten in een onderzoek naar Schizophyllum commune.

Dorinde Kleinegris

‘Kun je algen melken?’ De Dunaliella salina, een beroemde alg, maakt onder bepaalde omstandigheden grote hoeveelheden bètacaroteen aan. Dat is interessant, want deze stof wordt veelvuldig gebruikt in de levensmiddelen-, farmaceutische en cosmetische industrie. Dorinde Kleinegris (geboren in 1980 te Terneuzen) onderzocht hoe het kan dat de alg zich laat ‘melken’ en in hoeverre dat op grote schaal kan gebeuren.

Richard Lopata

‘Geluid onderzoekt spier’ Een hartafwijking bij kinderen is soms niet zomaar te zien. “CT-scans geen optie, want die gaan gepaard met een hoge belasting aan röntgenstraling. Een MRI-scan zou goed kunnen, maar dat vereist dat zo’n kind drie kwartier stil moet liggen”, vertelt Richard Lopata (geboren in 1981 te Oosterhout). Hij vond een oplossing: ultrageluid.

Eduardo Margallo Balbás

‘Weefsel lezen met laserlicht’ Biofonotica: laserlicht gebruiken om medische diagnoses en therapieën te bepalen. Het is een veelbelovende techniek, maar de instrumentatie en software staat nog in de kinderschoenen. Eduardo Margallo Balbás (geboren in 1980 te Santander, Spanje) hielp het vakgebied een stap verder.

Simon Mathijssen

‘Een zichzelf assemblerende transistor’ Het oorspronkelijke doel — de stabiliteit van organische halfgeleiders analyseren — was zo snel bereikt, dat Simon Mathijssen (geboren in 1982 te Tilburg) besloot iets spannends te doen. Hij maakte een zichzelf opbouwende transistor en bewees dat hiermee een functioneel systeem te maken is.

Georgi Radulov

‘Snel en flexibel van digitaal naar analoog’ Het omzetten van een digitaal signaal (zoals enen en nullen) naar een analoge versie (zoals stroom of spanning) is niets nieuws. Maar het kan altijd beter. Georgi Radulov (geboren in 1978 te Plovdiv, Bulgarije) richtte zich met veel succes op een converter die flexibel kan reageren op veranderingen in het systeem.

Alina Tarău

‘Regeltechniek helpt koffers op weg’ Van post sorteren tot koffertransport: meet- en regeltechnieken kom je op veel plekken tegen. Alina Tarău (geboren in 1981 te Tecuci, Roemenië) onderzocht hoe je zulke processen zo optimaal mogelijk kunt laten werken. Ze stelde een model op dat rekening houdt met allerlei factoren, maar tegelijkertijd snel resultaat geeft.

Yvonne Te Welcher

‘De klein schimmeldoder’ Giftig is een relatief begrip. Wie bij het eten van een stukje kaas wat korst meeneemt, loopt kans een lichte dosis natamycine binnen te krijgen. Dat geeft niks. Behalve als je een schimmel bent. Dan is het met je gebeurd. Yvonne te Welscher (geboren in 1980 te Nijkerk) onderzocht waarom dat is.

Dit artikel is een publicatie van Technologiestichting STW.
© Technologiestichting STW, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 23 januari 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.