Je leest:

Technologisch Toptalent 2008

Technologisch Toptalent 2008

De technologiestichting STW reikt elk jaar de Simon Stevin Gezelprijs uit aan een veelbelovende STW-promovendus uit het jaar daarvoor. Met de prijs wil de STW talenten aanmoedigen om op de ingeslagen weg voort te gaan, kansen te grijpen en verdere kennis en ervaring op te doen in technisch-wetenschappelijk onderzoek met toepassingspotentie. Het boekje ‘Technologisch Toptalent 2008’ bevat portretten van de prijswinnaars en genomineerden: Bastiaan Blankert, Hein Castelijns, Müge Erinç, Frederik Huthoff, Peter de Jong, Pieter Lerou, Nuri Öncel, Cristianne Rijcken, Zijian Tang, Floor Wolbers en Xue Zhou.

De Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht was op 8 oktober het podium waarop STW de Simon Stevinprijzen uitreikte. Wie Simon Stevin Meester werd, was al bekend: prof.dr. Han Wösten, de microbioloog voor wie schimmels steeds minder geheimen kennen, was al eerder dit jaar benoemd. Hij gaf een lezing waaruit bleek dat er nog genoeg geheimen overblijven om het volledig bedrag van een half miljoen euro aan uit te geven.

Ongewisser was de bekendmaking van de Simon Stevin Gezelprijs. Vier kandidaten gaven een presentatie van hun STW-onderzoek, waarmee zij de nominatie voor de Gezelprijs hadden verdiend.

Dr. Cristianne Rijcken, winnaar van de Simon Stevin Gezel 2008.
technologiestichting STW

Gelet op het feit dat STW jaarlijks circa honderd mede door haar gefinancierde promotieonderzoeken afgerond ziet worden, is het al heel bijzonder om bij de beste vier te horen. Maar zowel volgens de jury als het publiek was de presentatie van dr. Cristianne Rijcken de beste. Rijcken promoveerde aan de Univeristeit Utrecht op onderzoek naar verbeterde afgifte van anti-kankermedicijnen. “Ondanks de licht rumoerige omgeving, was het een inspirerende bijeenkomst om met zoveel ondernemende uitvinders bij elkaar te zijn. Na de drie andere, sterke presentaties te hebben gehoord, was ik echt blij verrast toen de jury onbedoeld de uitslag al verklapte. Aansluitend heb ik ontzettend genoten van alle publiciteit, zowel door even kort en algemeen met voorbijgangers te spreken en daarnaast door met geïnteresseerden wat dieper in te gaan op de technologie en de mogelijke toepassingen”, aldus Rijcken.

Een goede stimulans om door te gaan

De overige drie genomineerden voor de Simon Stevin Gezel 2008, v.l.n.r.: dr.ir. Bastiaan Blankert, dr. Floor Wolbers en dr.ir. Pieter Lerou.
Technologiestichting STW

Dr.ir. Bastiaan Blankert van de Rijksuniversiteit Groningen deed onderzoek naar extreem intelligente vormen van waterzuivering. De twee andere kandidaten kwamen van de Universiteit Twente. Dr.ir. Pieter Lerou presenteerde de resultaten van zijn onderzoek naar een microkoeler. Dr. Floor Wolbers ten slotte onderzocht met succes de mogelijkheden om de effecten van kankertherapieën in een vroeg stadium te bepalen onder voor de patiënt veel minder belastende omstandigheden dan gewoonlijk. Zij was zeer enthousiast over haar tweede plaats: “Hartstikke leuk en een enorme eer om genomineerd te zijn voor de STW-Gezelprijs. Helaas niet gewonnen, maar de reacties naar aanleiding van mijn presentatie waren super. Een goede stimulans om door te gaan!”

De jury voor deze prijs bestond uit: Ir. Willem van den Berg, lid van de beoordelingscommissie van de Valorisation Grant van STW. Dit is een beurs die STW beschikbaar stelt voor het marktrijp maken van kansrijke onderzoeksresultaten. Willem van den Berg is commissielid vanwege zijn hoedanigheid van investeerder, dus iemand met kennis van zaken over potentiële financierbaarheid van innovatieve ontwikkelingen. Zijn bedrijf heet The Informal Investors Network. Dr. Eppo Bruins, directeur STW. Dr.ir. Merle de Kreuk, winnares van vorig jaar, Simon Stevin Gezel 2007. Dr. Gerwin Hoogendoorn van SENZ Umbrellas, dat op dit moment vele prijzen en veel aaandacht krijgt voor het ontwikkelen van een stormvaste paraplu Drs. Pim Berculo, adviseur Strategie van de Kamers van Koophandel Midden Nederland.

Simon Stevin Leerling

Om de trits uit oude tijden compleet te maken, heeft STW dit jaar voor het eerst ook een prijs ingesteld voor de Simon Stevin Leerling. Op basis van posterpresentaties van hun onderzoek konden enkele promovendi op nog lopend STW-onderzoek naar deze eretitel meedingen. De prijs werd gewonnen door Caspar van Vroonhoven van de Technische Universiteit Delft. Zijn poster was helder over een toch complex onderwerp: een thermometerchip. Daarmee kan hij binnen in chips de temperatuur meten op een halve graad nauwkeurig, twintig keer beter dan bestaande technieken, met een enorme range in temperatuur. Zijn technologie is tegen lage kosten te produceren en kan direct gebruikt worden in chipfabricage en computertechnologie.

Lees de artikelen uit Technologisch Toptalent 2008:

De artikelen in Technologisch Toptalent 2008 werden geschreven door wetenschapsjournalist Sybe Rispens.

Dit artikel is een publicatie van Technologiestichting STW.
© Technologiestichting STW, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 januari 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.