Je leest:

Technologisch Toptalent 2005

Technologisch Toptalent 2005

De brochure Technologisch Toptalent 2005 van de Technologiestichting STW laat zien hoe onderzoekers de weg inslaan naar succes op hun vakgebied. De brochure geeft een dwarsdoorsnede van wat STW voor ogen staat bij het begeleiden van excellent onderzoek: het afleveren van ondernemende onderzoekers die een bijdrage leveren aan het oplossen van problemen in de maatschappij. Onder hen Kofie Makinwa, winnaar van de Simon Stevin Gezel verkiezing in 2005. Hij vervolmaakte een nieuw type windmeter door er een robuuste elektronische regeling voor te ontwerpen.

Meteen na je promotie een eigen bedrijf beginnen, 29 tentamens in een jaar doen, of zelf bedrijven langsgaan met je wetenschappelijke vinding, omdat je denkt dat er toekomst in zit. Zomaar drie voorbeelden van de ondernemingslust en gedreven inzet van enthousiaste jonge wetenschappers, gepromoveerd op een STW-project.

Technologiestichting STW – een belangrijke financier van onderzoek in de technische wetenschappen – verleende in 2005 voor het eerst de titel Simon Stevin Gezel aan een excellente STW-promovendus. De program officers van STW zien bij hun halfjaarlijkse bijeenkomsten met onderzoekers en geïnteresseerde gebruikers vaak grote talenten en juweeltjes van vindingen voorbijkomen. STW besloot deze topwetenschappers in de dop te eren met een speciale prijs.

Prijswinnaar Kofie Makinwa met zijn windmeter. Foto: Ivar Pel

Projectleiders van STW-projecten mochten hun meest succesvolle promovendi voordragen voor de eretitel Simon Stevin Gezel 2005. Hieraan is een bedrag van vijfduizend euro verbonden, dat de winnaar vrij mag besteden aan een activiteit die past binnen de doelstellingen van STW: wetenschap en utilisatie.

Blij verrast was de Technologiestichting met de voorgedragen kandidaten. Stuk voor stuk bleken de promovendi meer dan uitstekende onderzoekers te zijn, met een blik die verder reikte dan hun proefschrift. Velen bleken een waakzaam oog te bezitten voor de mogelijkheden hun onderzoek toe te passen in de praktijk.

Met de brochure zet STW negen van deze talenten in het zonnetje. Om te laten zien dat STW-projecten niet alleen wetenschappelijke en vaak toepasbare kennis opleveren, maar ook goed opgeleide, enthousiaste, jonge onderzoekers die in de toekomst nog veel van zich zullen laten horen.

Lees de artikelen uit Technologisch Toptalent 2005:

De artikelen in de brochure Technologisch Toptalent 2005 werden geschreven door wetenschapsjournalist Bruno van Wayenburg.

Dit artikel is een publicatie van Technologiestichting STW.
© Technologiestichting STW, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 januari 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.