Je leest:

Technische hoogstandjes in 2010

Technische hoogstandjes in 2010

Auteur: | 15 december 2010

Natuurlijk verschijnen er zo aan het einde van het jaar allerlei lijstjes. TIME Magazine heeft bijvoorbeeld de Top-50 Beste Uitvindingen 2010: een lijst met belangrijke, interessante of gewoon leuke doorbraken van afgelopen jaar op het gebied van wetenschap, techniek en kunst. Een aantal hiervan vind je hier, samen met een andere technische hoogstandjes die verschenen op Kennislink.

De volledige lijst van TIME Magazine telt vijftig stuks: belangrijke of interessante technische uitvindingen in 2010. Ze variëren van coole gadgets tot doorbraken in de biotechniek. Dit artikel bespreekt een aantal uitblinkers en voegt ook wat leuke nieuwtjes toe die je zag op Kennislink.

Technologie voor je vingers

Om de iPad kun je niet heen, dat was duidelijk hét item van 2010. De platte aanraak-computer van Apple. deed het niet alleen goed bij de nerds -die toch al van computers houden- maar juist ‘de doorsnee consument’ was enthousiast. Het apparaat zelf is eigenlijk niet eens heel bijzonder: het is een logisch vervolg op de smartphone en de computer. Maar doordat Apple een heel eigen interface heeft ontworpen die gemakkelijk werkt, gaan de iPads als warme broodjes over de toonbank.

Bij de iPad horen ook apps, kleine applicaties die je (al dan niet gratis) kunt downloaden vanuit een app_-winkel. Eén van de bekendste op de iPad is Flipboard. Dit programma geeft je een totaaloverzicht van de updates van je [social mediamedia]-vrienden (overigens ook typisch iets van 2010).

Slimme auto’s

Van hippe gadgets gaat TIME naar de auto; ook daar waren genoeg technische snufjes. Je had bijvoorbeeld de ‘bestuurderloze’ auto van Google, die rijden veiliger en efficiënter moet maken. Het idee dat de auto beter zelf kan rijden hoorden we ook op de TU Delft.

Google-auto in actie (Engelstalig):

Zo ver is het misschien nog niet, maar we zagen op Kennislink in ieder geval al allerlei ‘slimme systemen’ voor in de auto. Een apparaatje kan bijvoorbeeld je ogen in de gaten houden, zodat het op tijd kan waarschuwen als je in slaap dreigt te vallen. Verder wordt onderzoek gedaan naar een goed hulpmiddel bij het verminderen van files. Speciale cruise control moet ervoor zorgen dat iedereen ‘gelijkmatiger’ blijft rijden. Een systeem dat kan helpen bij het navigeren is er ook: dan hoef je niet meer te lezen of te kijken, maar voel je de aanwijzingen in je vingertoppen.

Het bouwen van de Plastiki

Zo kan het ook: een zeilschip gemaakt van petflessen.

Schoner vervoer

Op het gebied van transport is ook veel duurzame innovatie. TIME noemt een bijvoorbeeld een bijzondere elektrische auto en de mogelijkheid om oplaadstations in te bouwen in het wegdek.

Op Kennislink las je ook over onderzoek naar duurzame transportmiddelen. Een promotieonderzoek aan Universiteit Utrecht stelde dat hybride auto’s (auto’s met zowel een brandstof- als een elektromotor) de toekomst hebben, mits ze natuurlijk gebruik maken van duurzame brandstoffen. Een studentenproject van de TU Delft liet verder zien dat een racemotor op biobrandstof net zo hard kan rijden als een gewone motor. Ten slotte zijn er ook op zee verbeteringen mogelijk. Vrachtschepen gebruiken nu heel veel en heel vieze brandstof omdat er (nog) weinig strenge regels zijn. Een zeilvrachtschip zou een mooi alternatief zijn.

De Tres Hombres van Fairtransport Shipbrokers is een vrachtschip dat op dit moment al geregeld zeilend goederen over de wereld vervoert.

Medisch verantwoord

Op het gebied van gezondheid heeft techniek ook heel wat te bieden. In de top-50 staan bijvoorbeeld de eLEGS (een exoskelet waarmee verlamde mensen weer kunnen lopen) en de EyeWriter (een apparaat waarmee iemand door middel van oogbewegingen kan schrijven). Op Kennislink las je daarnaast over een speciale prothese die kan helpen tegen fantoompijn.

Dat techniek kan helpen in het ziekenhuis werd ook duidelijk. Universiteit Twente ontwikkelde bijvoorbeeld een computerprogramma dat hersenbedrading gedetailleerd in 3D in beeld kan brengen. Daarmee kan een chirurg veel beter vinden waar hij moet zijn als hij een hersenoperatie uitvoert. In Engeland werd daarnaast een bijzondere hartoperatie uitgevoerd, namelijk met een robotarm in combinatie met 3D-software. Zonder die arm moet een arts uren achtereen met een zwaar beschermingsschort aan de operatietafel staan; nu kan hij verderop zitten en met het 3D-model de robotarm het werk laten doen.

Ook leuk zijn de Orange Power Wellies. Deze rubberlaarzen kunnen de warmte van de voeten omzetten naar elektriciteit.

Creatief met energie

Ook hot in 2010: groene energie. TIME noteert onder andere een onderwatervlieger, een apparaat dat energie kan winnen door gebruik te maken van het verschil in waterhoogte en de stroming tussen eb en vloed. Energie opwekken kan ook met de Bloom Box. Grote bedrijven als Google en eBay gebruiken deze nieuw soort brandstofcel al en zij beweren veel geld ermee te besparen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van windenergie, zoals Adobe doet. Zij plaatsten innovatieve windmolens bij hun hoofdkantoor.

Verder noemt TIME een interessante uitvinding van Princeton University, waar ook Kennislink over vertelde. Een nieuw rubberachtig materiaal kan elektriciteit generen uit bewegingen van het menselijk lichaam. Handig voor bijvoorbeeld pacemakers: die werken nu nog op batterijen waardoor een patiënt eens in de 10 jaar terug moet voor een nieuwe. Het plaatje van Princeton kan echter wanneer je ademt -en je longen heen en weer bewegen- genoeg energie opwekken om een pacemaker aan de gang te houden.

Net geen mensen

Denk je aan techniek, dan denk je aan robots. Je had dit jaar weer allerlei soorten, van robots die kunnen misleiden tot robots die je uit zee redden. Op Kennislink las je ook nog over ruikende robots en een speciale taal waarmee je beter met je (huishoud)robot kunt communiceren (zie filmpje hieronder).

Als je onbemande voertuigen ook tot robots rekent, dan was er nog meer nieuws. Een expeditie naar de Titanic gebruikte bijvoorbeeld onderwaterrobots, die het schip in 3D vastlegde. Ook kwamen onderzoekers met een techniek om in het water draadloos met een vaartuig te communiceren.

En verder…

Onder het kopje ‘overig’ komt TIME met nog een aantal leuke vindingen. Zoals bijvoorbeeld het Britse paviljoen op de Wereldtentoonstelling die dit jaar in Shanghai (China) werd gehouden. Op dat evenement is altijd veel innovatieve techniek te bewonderen.

Het Britse bouwwerk heeft wel 60.000 uitsteeksels van optische vezels. Het lijkt daardoor net niet echt.
Flickr: amanda_toop

Ten slotte toont TIME nog een nieuw type 3D-bril. Een goed idee, want de gemiddelde 3D-bril die je nu in de bioscoop ziet, is niet bepaald een mode-item. Verder zegt TIME eigenlijk niets over 3D, terwijl het concept dit jaar erg populair was. De 3D-tv’s verschenen in de winkel en de 3D-printer voor thuis komt eraan. En we hebben nog iets om naar uit te kijken: 3D-hologrammen.

Zie ook

Check ook de slideshow met de leukste, interessantste en opvallendste wetenschapsnieuwtjes uit 2010 op alle vakgebieden van Kennislink.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 december 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.