Je leest:

Te dikke man is ongezonder

Te dikke man is ongezonder

Auteur: | 14 juli 2005

Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat mannen die veel te dik zijn een slechtere conditie hebben dan vrouwen die net zo dik zijn. De onderzoekers, die werkzaam zijn in het Universitair medisch Centrum Groningen, onderzochten ruim vijftig patiënten met ernstige obesitas die op de wachtlijst stonden voor een maagverkleining. De mannen hadden een slechtere longfunctie en leden vaker aan stofwisselingsziektes.

Al de patiënten hadden een Body Mass Index van hoger van 40 (BMI 20-25 betekent dat je een gezond gewicht hebt). Van de mannen had 59% diabetes of koolhydraatintolerantie, van de vrouwen was dat maar 35%. Koolhydraatintolerantie is een afwijking in de stofwisseling die er voor zorgt dat suikers niet goed door het lichaam opgenomen kunnen worden. Gevolg is een vetophoping op de spierweefsels, wat natuurlijk niet goed is voor de lichamelijke conditie. Daarnaast hielden de obese vrouwen het rennen op een lopende band langer en beter vol.

Ook huisdieren kunnen aan obesitas lijden.

De verklaring voor dit verschil zoeken de wetenschappers in de plaatsen waar het vet zich ophoopt. Bij vrouwen is dat vooral in de benen en heupen, bij mannen vooral rond het middel. Dat laatste is veel ongezonder. Waarschijnlijk komt dat doordat al het buikvet de longen in de weg gaat zitten en daardoor het ademhalen bemoeilijkt. Mannen die te dik zijn hebben ook meer last van kortademigheid dan vrouwen.

Links een obese vrouw. Vooral rond haar benen en heupen zie je een ophoping van vet. De obese man rechts heeft vooral een dikke buik.

Ook evolutionair valt het verschil te verklaren. Voor vrouwen was het altijd al nuttig om wat reserves te kunnen aanleggen. Daarmee konden ze ook in magere tijden een zwangerschap uitdragen of hun baby borstvoeding geven. Het lichaam van een vrouw is daarom aangepast om extra vetopslag mogelijk te maken. Voor mannen is teveel vet echter geen voordeel. Daarom is hun lichaam er niet op aangepast en krijgen ze er veel meer gezondheidsproblemen door.

Bron

Dolfing et al., Different Cycle Ergometer Outcomes in Severely Obese Men and Women Without Documented Cardiopulmonary Morbidities Before Bariatric Surgery, Clinical Investigations, 11 juli 2005

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 juli 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.