Je leest:

Switchen van baan

Switchen van baan

Podcast: NEMO weet raad!

Auteurs: en | 18 september 2020

Kan de wetenschap ons raad geven bij dagelijkse problemen? In de podcast ‘NEMO weet raad!’ geven wetenschappers verrassende inzichten. In deze podcast van ‘NEMO weet raad!’ vragen Lizzy en Iris raad aan de wetenschap over het switchen van baan.

Als je al tien jaar dezelfde baan hebt… wordt het dan geen tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe job? De Faces of Science Adriaan Duiveman, Liza Cornet en Marij Swinkels vertellen je over je eigenwaarde in de maatschappij, het verschil tussen strijders en piekeraars en dat reflectie je beste vriend is.

In deze aflevering komen er weer drie Faces of Science aan het woord. Maak kennis met:

Adriaan Duiveman.
Inge Hoogland voor Faces of Science/NEMO Kennislink

Adriaan Duiveman

Historicus, Radboud Universiteit

Het promotieonderzoek van Adriaan gaat over hoe achttiende-eeuwse Nederlanders omgingen met natuurrampen. Hoe staat het verleden in verband met het heden? Wat zijn de recente problemen? En wat is nou echt eeuwenoud?

Leestips van Adriaan

  • Twee weken geleden overleed de beroemde antropoloog en activist David Graeber. Hij schreef onder andere het veelbesproken boek Bullshit Jobs (2018). Hierin analyseerde hij de ‘onzinbanen’ die veel mensen hebben in moderne diensteneconomieën, en die ons diepongelukkig Hoewel het stuk over de geschiedenis van werk niet 100% accuraat is en zijn statistieken rammelen, is de centrale these erg sterk en overtuigend.
  • Filosoof Thijs Lijster analyseert ons ongezonde arbeidsethos op De Correspondent in het essay ‘Vrije tijd? We willen alleen maar méér werken’.
  • Adriaan schreef eerder over de geschiedenis van werk en de ‘heroïsche kantoorslaven’ in onze tv-series voor de weblog Jonge Historici.
Marij Swinkels.
Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Marij Swinkels

Bestuurskundige, Universiteit Utrecht

Het promotieonderzoek van Marij gaat over de rol van politiek leiders in de Europese Unie tijdens de eurocrisis. Hoe kunnen wij zulke complexe vraagstukken begrijpen? En hoe maken de verantwoordelijke voor dit vraagstuk die moeilijke beslissingen?

Leestips van Marij

Liza Cornet.
Hanne Nijhuis

Liza Cornet

Specialist Neuropsychologie, Universiteit Leiden

Liza wilde vanaf haar twaalfde al psycholoog worden. Nu vindt ze de vrijheid binnen als buiten het werk, de creativiteit het leukst aan wetenschapper zijn. Maar ook dat andere je als expert zien, de mogelijkheden om naar het buitenland te gaan en dat je veel interessante mensen ontmoet.

Beluister ook de andere afleveringen van de podcast ‘NEMO weet raad!’

  1. Verliefd op twee mensen
  2. Switchen van baan
  3. Geld, wat moet je ermee?

De podcast is een productie van NEMO Kennislink en NEMO Science Museum.

Lees meer over werk op NEMO Kennislink.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 september 2020

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.