Als je al tien jaar dezelfde baan hebt… wordt het dan geen tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe job? De Faces of Science Adriaan Duiveman, Liza Cornet en Marij Swinkels vertellen je over je eigenwaarde in de maatschappij, het verschil tussen strijders en piekeraars en dat reflectie je beste vriend is.
In deze aflevering komen er weer drie Faces of Science aan het woord. Maak kennis met:

Adriaan Duiveman
Historicus, Radboud Universiteit
Het promotieonderzoek van Adriaan gaat over hoe achttiende-eeuwse Nederlanders omgingen met natuurrampen. Hoe staat het verleden in verband met het heden? Wat zijn de recente problemen? En wat is nou echt eeuwenoud?
Leestips van Adriaan
- Twee weken geleden overleed de beroemde antropoloog en activist David Graeber. Hij schreef onder andere het veelbesproken boek Bullshit Jobs (2018). Hierin analyseerde hij de ‘onzinbanen’ die veel mensen hebben in moderne diensteneconomieën, en die ons diepongelukkig Hoewel het stuk over de geschiedenis van werk niet 100% accuraat is en zijn statistieken rammelen, is de centrale these erg sterk en overtuigend.
- Filosoof Thijs Lijster analyseert ons ongezonde arbeidsethos op De Correspondent in het essay ‘Vrije tijd? We willen alleen maar méér werken’.
- Adriaan schreef eerder over de geschiedenis van werk en de ‘heroïsche kantoorslaven’ in onze tv-series voor de weblog Jonge Historici.

Marij Swinkels
Bestuurskundige, Universiteit Utrecht
Het promotieonderzoek van Marij gaat over de rol van politiek leiders in de Europese Unie tijdens de eurocrisis. Hoe kunnen wij zulke complexe vraagstukken begrijpen? En hoe maken de verantwoordelijke voor dit vraagstuk die moeilijke beslissingen?
Leestips van Marij
- Meer informatie over het model wat Marij benoemt.
- Een collega van Marij maakt de podcast ‘Talking about organisation’. Ook in die podcast zitten interessante afleveringen die betrekking hebben op dit soort vragen. En breder nog; over waarom organisaties en de mensen daarbinnen doen wat ze doen.

Liza Cornet
Specialist Neuropsychologie, Universiteit Leiden
Liza wilde vanaf haar twaalfde al psycholoog worden. Nu vindt ze de vrijheid binnen als buiten het werk, de creativiteit het leukst aan wetenschapper zijn. Maar ook dat andere je als expert zien, de mogelijkheden om naar het buitenland te gaan en dat je veel interessante mensen ontmoet.
Beluister ook de andere afleveringen van de podcast ‘NEMO weet raad!’
De podcast is een productie van NEMO Kennislink en NEMO Science Museum.
Lees meer over werk op NEMO Kennislink.