Je leest:

Supersnelle ster komt uit Magelhaense Wolk

Supersnelle ster komt uit Magelhaense Wolk

Auteur: | 29 januari 2008

Een ster die razendsnel door de Melkweg vliegt, blijkt uit de naburige Grote Magelhaense Wolk te komen. De racester HE 0437-5439 kan niet uit onze eigen Melkweg komen; dan zou hij langer onderweg zijn dan hij oud is.

De hogesnelheidsster HE 0437-5439, die in 2005 werd ontdekt en die met een snelheid van 2,6 miljoen kilometer per uur door het heelal beweegt, is afkomstig uit de Grote Magelhaense Wolk. Dat blijkt uit gedetailleerde spectroscopische waarnemingen van de ster. Hij blijkt een chemische samenstelling te hebben die kenmerkend is voor de Magelhaense Wolk, een kleine begeleider van ons eigen Melkwegstelsel.

Weggeslingerd

Er zijn tien hogesnelheidssterren bekend, die vermoedelijk weggeslingerd zijn door de zwaartekrachtsinvloed van het superzware zwarte gat in de kern van ons Melkwegstelsel. Voor HE 0437-5439 gaat die verklaring echter niet op: de ster, die 9 keer zo zwaar is als de zon, is slechts 35 miljoen jaar oud, terwijl de reis vanuit het Melkwegcentrum naar de huidige positie ongeveer 100 miljoen jaar in beslag zou hebben genomen. De ontdekking dat hij uit de Grote Magelhaense Wolk komt, doet vermoeden dat zich in dat sterrenstelsel ook een zwaar zwart gat moet bevinden, met een massa van misschien 1000 zonsmassa’s. De hogesnelheidsster zou oorspronkelijk deel uit hebben gemaakt van een dubbelstersysteem dat op korte afstand langs dit zwarte gat bewoog. Daarbij werd de dubbelster uiteengerukt, en werd één van de twee sterren de ruimte in geslingerd.

Dit artikel is een publicatie van Allesoversterrenkunde.nl.
© Allesoversterrenkunde.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 januari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.