Je leest:

Supermarktlicht goed voor groenten

Supermarktlicht goed voor groenten

Auteur: | 11 mei 2011

Pak jij in de supermarkt ook altijd de achterste groenten van de plank? Die zijn lekker vers en lang houdbaar toch? Maar volgens een Amerikaanse studie kun je beter de voorste groenten uit het rek pakken: die liggen namelijk meer in het licht en bevatten dan ook meer vitaminen.

Spinazie op het veld bevat meer vitamine C als de zon erop schijnt. Maar het fluorescerende licht in de supermarkt doet niet onder voor de zon. De spinazie die in de winkel volop in het licht staat, zit namelijk evengoed bomvol vitaminen in vergelijking met de spinazie in het donker. Dat hebben wetenschappers van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw vorig jaar ontdekt. De resultaten verschenen deze maand in het vakblad Agricultural Research Magazine.

Spinazie staat bekend om het hoge ijzergehalte, maar zit ook vol met vitaminen.

Voorverpakte spinazie

In het laboratorium bootsten de onderzoekers de omstandigheden uit de supermarkt na. In de meeste supermarkten liggen de voorverpakte groenten in doorzichtig plastic in een rek bij vier graden Celsius. De groenten vooraan in het rek krijgen vierentwintig uur per dag licht, de groenten achterin staan constant in het donker.

De onderzoekers plukten verse spinazie uit het veld en verpakten de helft in doorzichtig plastic. Om de andere helft van de verpakte spinazie wikkelden ze bruin papier zodat er geen licht bij kan. Alle verpakte plantjes werden in een kamer van vier graden Celsius gezet.

Vervolgens maten de onderzoekers op verschillende plaatsen in de plant de hoeveelheid vitaminen, en ja hoor: wij pakken blijkbaar allemaal de verkeerde zakken spinazie in de winkel. De spinazie die vol in het kunstlicht had gelegen, had gemiddeld de meeste vitaminen. Voor vitamine B9 was het verschil het grootst: de planten in het licht hadden bijna twee keer zoveel vitamine B9 als de planten in het donker.

Vitamine in planten

Maar hoe kan het dat de spinazie die onder een lamp staat meer vitaminen heeft? Zolang planten worden blootgesteld aan licht vindt er fotosynthese plaats. En als er veel fotosynthese is, worden er ook veel vitaminen gemaakt. Sommige vitaminen zijn namelijk hard nodig om de fotosynthese op gang te houden. Vitamine B6 is bijvoorbeeld een onmisbaar hulpmiddel om suikermoleculen op te bouwen die tijdens fotosynthese gemaakt worden.

Tot nu toe hebben de onderzoekers alleen spinazie onderzocht, maar het is aannemelijk dat de bevindingen van de wetenschappers ook gelden voor andere groene groenten; die doen immers ook aan fotosynthese.

Consument

Maar hoe moeten wij nu weten welke zakken spinazie de meeste vitaminen hebben? Dat is voor de consument in de supermarkt niet te zien. Dat wij altijd de achterste zakken nemen is logisch. Spinazieblaadjes vol in het licht verwelken namelijk sneller, dat zagen de wetenschappers ook gebeuren. We laten ons leiden door onze ogen in de winkel. Dat betekent dat je zou moeten kiezen: of lekker verse en knapperige blaadjes met minder voedingswaarde, of slappe vitaminebommetjes.

De wetenschappers maten pas na een aantal dagen de hoeveelheid vitaminen. Maar in drukke supermarkten staat spinazie nooit dagenlang op dezelfde plek in het schap. Elke zak staat misschien een paar minuten vooraan, in het licht, voordat iemand het weer weggrist. In kleine lokale supermarkten is dat anders. Daar kan de spinazie wel een halve dag vooraan liggen wachten. In dat geval weet je voortaan welke zak spinazie je moet hebben.

Bron

  • Gene E. Lester e.a. Realtionship between fresh-packaged spinach leaves exposed to continuous light or dark and bioactive contents: effects of cultivar, leaf size, and storage duration. Journal of Agricultural Food Chemistry, 4 februari 2010.

Lees meer over vitaminen op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/vitaminen.atom", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 mei 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.