Je leest:

‘Superkomeet’ in buitenwijk zonnestelsel

‘Superkomeet’ in buitenwijk zonnestelsel

Auteur: | 19 augustus 2008

Op opnamen van de Sloan Digital Sky Survey is bij toeval een opmerkelijke ijsdwerg ontdekt. Het verre hemellichaam, dat de prozaïsche aanduiding 2006 SQ372 heeft gekregen, bevindt zich nu nog binnen de baan van de planeet Neptunus, maar is bezig om zich van ons te verwijderen.

De ijsdwerg volgt een zeer langgerekte baan met een omlooptijd van 22.500 jaar, die hem naar een afstand van 240 miljard kilometer brengt – bijna 1600 maal de afstand zon-aarde. Het enige andere bekende object dat een vergelijkbare baan heeft, is Sedna, maar zelfs die verwijdert zich nooit zo ver van de zon.

De omloopbaan van de superkomeet SQ372 (blauw), vergeleken met de banen van Neptunus, Pluto en de ijsdwerg Sedna (wit, groen en rood). De zon is de gele stip in het midden van de afbeelding. Op deze schaal is de omloopbaan van de aarde nauwelijks breder dan de stip die de zon voorstelt. bron: N. Kaib.

2006 SQ372 is overigens maar 100 tot 200 kilometer groot: in zekere zin is het een komeet die nooit dicht genoeg bij de zon komt om een staart te ontwikkelen. Mogelijk is de kleine ijsdwerg/forse komeet afkomstig uit de binnendelen van de zogeheten Oort-wolk – de bolvormige wolk van komeetkernen die het gehele zonnestelsel omhult.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van Astronieuws.
© Astronieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.