Eerder deze week werd de ziekte AIDS vastgesteld bij een veertigjarige man uit New York. Ondanks het feit dat de man waarschijnlijk pas vorig jaar december met het HIV virus besmet is geraakt, hebben zich nu al de typische symptomen van AIDS ontwikkeld. Meestal kunnen er enkele jaren overheen gaan voordat besmetting met het HIV virus ook daadwerkelijk tot de ziekte AIDS leidt, maar het ziet er naar uit dat deze nieuwe aggressieve variant zich al binnen enkele weken kan ontwikkelen tot de ziekte AIDS.
HIV en AIDS
Aan het eind van de jaren ‘70, begin jaren ’80 stak er een onbekende ziekte de kop op in Amerika en iets later in Europa. De weerstand van de getroffen personen was aangetast, 9 van de tien waren homoseksueel en 98 % was man. Het leek een ’Homoziekte’, zoals veel kranten toen berichtten. Later bleek deze aanduiding onjuist te zijn. In 1982 werd duidelijk dat ook gebruikers van verdovende middelen en lijders aan de bloederziekte hemofilie de ziekte kregen. Deze laatstgenoemden kregen bloedtransfusies met besmet bloed. Eind 1990 kreeg de ziekte een naam: ‘Acquired Immune Deficiency Syndrome’ (Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom), kortweg: AIDS.
AIDS is een ziekte die bij mensen meestal veroorzaakt wordt door HIV-1. Er is een stamboom van aidsvirussen, daarbij wordt verschil gemaakt tussen mensvirussen (HIV) en aapvirussen (SIV, ‘simian immunodeficiency virus’). De mensvirussen worden onderverdeeld in het veel voorkomende HIV-1 en het zeldzame HIV-2, dat vooral voorkomt in West-Afrika. Een besmetting met HIV-1 is fataal, maar mensen die met HIV-2 besmet worden, krijgen niet altijd AIDS. Het HIV virus kan worden overgedragen op andere personen door onveilig seksueel contact of door besmetting met bloed. Dit laatste kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld bij verslaafden die elkaars naalden lenen of bij een bloedtransfusie. Ook zwangere vrouwen kunnen het virus aan hun baby doorgeven.
Het belangrijkste, en tevens meest fatale symptoom van de ziekte AIDS is een verminderde afweer. Dat komt omdat het HIV virus de cellen van je afweersysteem aanvalt. Hierdoor kunnen deze cellen hun ‘beroep’ niet meer uitoefenen en kan je immuunsysteem niet meer optreden tegen binnendringende ziekteverwekkers waar je normaal gesproken wel afweer tegen hebt. Mensen die besmet zijn met AIDS overlijden dan ook vaker aan een andere infectie of ziekte, dan direct aan de gevolgen van AIDS zelf. bron: Wikipedia.nl
Resistent
Daarnaast lijkt de nieuwe variant ook veel resistenter tegen de bestaande behandelingen. AIDS is helaas nog niet te genezen, maar vaak is het ziektebeeld kort na de infectie wel te remmen. De man in kwestie heeft echter al vier van de meestgebruikte behandelingen ondergaan, alle zonder resultaat.
Zoiets als dit heeft Dr. Ron Valdiserri van het Amerikaanse ’Center for Disease Control en het ‘National Center for HIV Prevention’, nog nooit gezien. “Het kan wel vaker voorkomen dat een HIV-patiënt niet reageert op een behandeling, maar vier?!?” Ook de snelle ontwikkeling waarmee het HIV virus het ziektebeeld van AIDS ontwikkelt, baart hem ernstig zorgen.
Gezondheidsautoriteiten in New York hebben dan ook alle ziekenhuizen en artsen opgeroepen alert te zijn op deze speciale variant. ‘We zien in deze ontdekking een potentieel enorm probleem’, aldus dr. Thomas Frieden van de Newyorkse gezondheidsdienst.
Meer dan honderd partners
De gezondheidsdienst is op dit moment druk bezig uit te zoeken met wie de man vanaf het moment van besmetting mogelijk seksueel contact gehad kan hebben. Een immense taak, aangezien de man in deze korte tijd waarschijnlijk al met honderden verschillende partners onbeschermd seksueel contact heeft gehad!
Met meer dan 88.000 geregistreerde gevallen is AIDS vooral de laatste jaren een groot probleem geworden in New York. Volgens dr. Antonio Urbina, directeur van ‘St. Vincent’s Catholic Medical Center’, is dit mede te wijten aan het recentelijk toegenomen drugsgebruik in New York.
Zie ook:
- De oorsprong van AIDS (Kennislink dossier)
- Ongevoelig HIV beukt tegen de dijken (Kennislinkartikel uit AMC Magazine)
- Jagen op survivors (Kennislinkartikel uit AMC Magazine)
- Op zoek naar de gouden sleutel (Kennislinkartikel uit AMC Magazine)
- Verslavingsmedicijn tegen HIV (Kennislinkartikel van Natuurwetenschap & Techniek)
- Een leider met twee gezichten (Kennislinkartikel uit AMC Magazine)
- Aids verandert van karakter (Kennislinkartikel uit Cicero)
- HIV-2 beperkter te behandelen dan HIV-1 (artikel van de Erasmus Universiteit Rotterdam)
- De levensloop van T-cellen (Kennislinkartikel uit Bionieuws)