Je leest:

Suikerziekte door teveel cola?

Suikerziekte door teveel cola?

Auteur: | 13 mei 2004

Verhoogde inname van koolhydraten, samen met minder eten van vezels, leidt tot meer gevallen van type 2 diabetes. Geen koolhydraten meer eten dan maar?

Iedereen kent wel iemand met suikerziekte in z’n omgeving. Diabetes mellitus (de wetenschappelijke naam voor deze aandoening) is een stofwisselingsziekte die niet te genezen is. Iemand met diabetes heeft teveel suiker, oftewel glucose, in het bloed. Een patiënt die eraan leidt heeft vaak dorst, moet vaak plassen en is dikwijls moe of duizelig.

Er zijn twee vormen. Type 1 diabetes wordt veroorzaakt doordat de alvleesklier geen insuline meer kan vormen. Insuline is het hormoon dat zorgt dat het glucosegehalte in het bloed afneemt. Deze vorm krijg je vaak al op jonge leeftijd. De enige remedie: het zelf inspuiten van insuline. Bij de andere variant, type 2 diabetes, kan het lichaam wel insuline produceren, maar het hormoon kan z’n werking niet meer uitoefenen. Deze vorm werd ook wel ouderdomssuiker genoemd.

De laatste jaren komt type 2 diabetes daarentegen ook vaker voor bij de jeugd. Vooral in Amerika dreigt dit een groot probleem te worden. Jongeren zijn veel vaker te dik door ongezond eten en te weinig beweging. Voor veel kinderen zijn junkfood, frisdrank en candybars dagelijkse kost. Deze producten bevatten veel vet en suikers.

Teveel vet in het bloedt leidt ertoe dat het lichaam ongevoelig wordt voor insuline. Gevolg: het lichaam gaat steeds meer insuline aanmaken om dit te compenseren. Na verloop van tijd kan de alvleesklier het niet meer aan en het glucosespiegel in het bloed stijgt langzaam. Als dit een bepaalde waarde heeft bereikt stelt de dokter type 2 diabetes vast.

Ongezond eten in overvloed en te weinig beweging. Daarom is het aantal extreem dikke mensen de afgelopen decennia toegenomen. Vetzucht brengt grote risico’s met zich mee, waaronder een grotere kans op type 2 diabetes.

Wat is nou de exacte oorzaak voor de toename van type 2 diabetes en de rol van voeding en overgewicht hierin? Om hier antwoord op te vinden verzamelden Amerikaanse onderzoekers gegevens over voedselconsumptie in de twintigste eeuw. Deze gegevens vergeleken ze met informatie over het vóórkomen van ziektes. Ze vonden dat de toename van diabetes samengaat met een het eten van calorierijke maaltijden. Dit is gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.

Voeding bestaat voornamelijk uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Lange tijd werd gewaarschuwd voor het teveel eten van vet. Verschillende campagnes zijn opgezet om de mensen hiervoor te waarschuwen. Je kent vast de slogan ‘let op vet’ nog wel. Toch blijken niet deze vetten aan de basis van het diabetesprobleem te staan. Verrassend genoeg wijst het onderzoek de koolhydraten als schuldigen aan.

Uit de analyse van de voedselconsumptie blijkt dat er een grote toename te zien is in de inname van enkelvoudige koolhydraten. Dit zijn suikers zoals glucose en fructose. Wat vooral opviel was dat mensen steeds meer glucosestroop binnenkrijgen. Dit is een goedkope zoetstof op basis van maïs wat aan veel producten wordt toegevoegd om het zoeter te maken. Koek, frisdrank en zoete vruchtensappen zijn hier voorbeelden van.

Naast het meer eten van glucosestroop zijn mensen ook nog eens veel minder voedingsvezels uit graanproducten, fruit en groenten zijn gaan eten. Tegelijkertijd met deze verandering in eetgedrag was er een grote stijging in het aantal nieuwe gevallen van type 2 diabetes te zien.

De balkjes in deze grafiek geven het aantal nieuwe diabetesgevallen aan en de lijn met stippen geeft het aantal gegeten koolhydraten aan. Je ziet dat er meer diabetespatienten komen terwijl er meer koolhydraten worden gegeten. bron: American Journal of Clinical Nutrition

De onderzoekers leveren hiermee geen bewijs dat glucosestroop de toename van diabetes heeft veroorzaakt. Wel ondersteunen de resultaten het idee dat je een verhoogd risico op vetzucht en type 2 diabetes hebt als je veel enkelvoudige koolhydraten eet.

Boodschap: let op vet, maar ook op koolhydraten. Dus net als voor zoveel dingen geldt: Geniet, maar gebruik het met mate.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 13 mei 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.