Je leest:

Succesvolle partner, betere baan

Succesvolle partner, betere baan

Auteur: | 29 augustus 2008

Hoewel je eigen opleiding en talenten het allerbelangrijkst zijn, kan je partner je carrière een handje helpen. Is je lief namelijk succesvol en hoogopgeleid, dan helpt dat je eigen loopbaan vooruit. En dat werkt al zestig jaar zo.

Heb je een succesvolle en hoogopgeleide partner? Dat is goed nieuws voor je eigen carrière. Uit onderzoek van de Nijmeegse socioloog Ellen Verbakel blijkt namelijk dat stellen elkaars loopbaan positief kunnen beïnvloeden. Hoe dat komt, weet Verbakel niet zeker. Het zou kunnen dat één gebruik maakt van nuttige contacten in het netwerk van de ander, of dat ze aan de keukentafel handige ideeën en ervaringen bespreken waar vooral de minder succesvolle partner zijn of haar voordeel mee kan doen.

Een negatieve invloed – de laagopgeleide geliefde belemmert de ander in zijn of haar beroepssucces – komt gelukkig niet voor. Verbakel stelt overigens wel voorop dat je eigen opleidingsniveau en talenten altijd belangrijker zijn en meer invloed hebben op je loopbaan dan die van je partner

Goed nieuws voor verliefde stelletjes: een hoogopgeleide partner heeft wel een positieve invloed op je carrière, maar je hoeft niet bang te zijn dat een laagopgeleide partner je loopbaan verknoeit.

Weinig veranderd sinds 1940

Voor haar onderzoek gebruikte Verbakel de gegevens van duizenden Nederlandse paren, met en zonder kinderen. Deze data gaat terug tot 1940, waardoor de socioloog kon kijken wat er de afgelopen zestig jaar is veranderd. Het antwoord: bijzonder weinig. Natuurlijk zijn we moderner geworden en vrouwen zijn meer gaan werken, maar de invloed die partners op elkaar hebben is hetzelfde gebleven. Een man met een hoge beroepsstatus heeft nog steeds dezelfde invloed op de carrière van zijn vrouw als zestig jaar geleden en een hoogopgeleide vrouw stimuleert haar man tegenwoordig niet meer of minder dan vroeger.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.