Naar de content

Student ontwerpt mobiel sportstadion

Marcel Klomp

Afstudeerder Marcel Klomp (TU Delft) ontwierp een mobiel sportstadion voor vijftigduizend mensen. Het bestaat uit modules die in ongeveer 150 containers passen. De modules kunnen daardoor via water en land vrijwel overal heen worden vervoerd. Het is een sterke oplossing voor een bekend probleem: nieuwe stadions die na de Olympische Spelen of een WK of EK voetbal amper nog gebruikt worden.

De grote sportstadions die de afgelopen decennia werden gebouwd, zijn vrijwel allemaal fors verliesgevend. Na een groot toernooi worden ze te weinig gebruikt. Dat is zonde, dacht de Delftse student civiele techniek Marcel Klomp en hij werkte voor zijn afstudeeronderzoek aan een oplossing. Een demontabel stadion, dat mee reist per evenement. Het lijkt wel een bouwpakket van de Ikea; maar dan gigantisch veel groter.

Marcel Klomp

Springende supporters

Klomp liet zich bij het ontwerp leiden door de transporteerbaarheid. “Alle onderdelen passen in 40-foot containers, die zowel over land als water vervoerd worden.” Zijn aluminium tribune past daardoor in 38 containers. In totaal schat ik dat we rond de 150 containers nodig hebben voor het hele stadion. “Dat is veel minder dan de 297 containers die nodig zijn als de tribune in beton was uitgevoerd.”

De afstudeerder koos voor relatief lichte, stevige materialen zoals aluminium en staal. “Daardoor is het stadion met bouten en moeren in elkaar te zetten en af te breken. Bovendien wordt het stadion er stabiel genoeg door. Het moet tenslotte ook vijftigduizend springende supporters aan kunnen. In de stalen spanten komen driehoeken, die de last evenredig verspreiden en het extra stijf maken.” Op- en afbouwen duurt rond de acht maanden, verwacht Klomp die zijn afstudeeronderzoek deed bij ingenieursbureau IMD.

Blikvanger

Klomp deed ook onderzoek naar de financiële haalbaarheid van het mobiele stadion. “Als het stadion binnen dertig jaar acht keer gebruikt wordt, is het winstgevend. De huurkosten heb ik berekend op 87 miljoen per keer inclusief op- en afbouw. Dat is veel lager dan de honderden miljoenen die een permanent stadion kost. De aanschafkosten van het mobiele stadion raam ik op 250 miljoen.” Het stadion moet vijftig jaar mee gaan.

Marcel Klomp

Financieel is het aantrekkelijk, maar veel stadions worden ook uit prestige neergezet. Zitten de organisatoren van een groot toernooi wel te wachten op een mobiel stadion? “Het klopt dat er meestal een of twee prachtige stadions worden gebouwd, die de blikvanger zijn van het toernooi. Maar er worden tegelijktijdig vaak ook nog vijf a zes andere stadions neergezet, die men kan vervangen door een mobiele evenknie.”

Meerdere investeerders hebben inmiddels al geïnformeerd naar het ontwerp van Klomp. “De belangstelling is overweldigend. Het was een afstudeeropdracht, dus ik kon niet alles tot in de kleinste details onderzoeken. Zo wil ik naar de fundering kijken, want de ondergrond verschilt per land. Rusland heeft een andere grond dan België. Ik wil daarom nog beter nagaan hoe ik daar rekening mee kan houden met de fundering. Ik hoop dat ik financiering kan vinden om dit soort vragen nog te beantwoorden, zodat het mobiele stadion gebouwd kan worden.”