Je leest:

Stratos raket onthuld

Stratos raket onthuld

Auteur: | 18 februari 2009

De Stratos raket van de Delftse studenten raketbouwersvereniging DARE is officieel klaar voor de start. Met de raket doen de studenten begin maart een aanval op het Europese hoogterecord voor amateur raketbouwers. Stratos moet ongeveer vijftien kilometer hoog komen. De lancering vindt plaats in Zweden, tweehonderd kilometer boven de poolcirkel.

Eind februari vertrekt het Stratos team met de 4 meter hoge en 52 kilo zware raket achterin een busje naar Zweden. Naar Kiruna om precies te zijn, een stad tweehonderd kilometer boven de poolcirkel. Hier, op een plek waar neerstortende brokstukken van een raket hooguit een verdwaald rendier kunnen raken, is de Esrange lanceerbasis is gevestigd. Tussen drie en twaalf maart geeft Esrange de studenten de ruimte om hun raket te lanceren.

Als de raket meer dan tien kilometer hoog komt hebben de studenten het Europese hoogterecord voor amateurraketten gebroken. Met vijftien kilometer als doelhoogte bouwen ze een flinke marge in. Het wereldrecord moet nog even wachten. Dat ligt op 116 kilometer hoogte, de plek waar de atmosfeer ongeveer ophoudt en de ruimte begint.

Vuurwerk

Stratos is niet het eerste project waarmee Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) de ruimte in gaat. Eerder lanceerden ze al satellietjes in een colablikje (CanSat). Volgens Robin Kearey, één van studenten die aan de raket heeft gewerkt, is Stratos onderdeel van een groter plan waarmee DARE zelfstandig de ruimte gaat verkennen. “Het zou cool zijn als we zelf een raket kunnen bouwen waarmee we satellieten in de ruimte lanceren, die daar in een baan rond de aarde onderzoek doen. Dat is een hele verre toekomstdroom, maar het kan lukken.”

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 februari 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.