Je leest:

Storm op Mars

Storm op Mars

Auteur: | 26 oktober 2005

De eerste stofstormen van dit Marsjaar zijn een feit. Het Chryse-gebied kreeg er sinds 14 oktober al twee te verwerken. Gevaar voor de nog steeds rondrijdende Mars Rovers Spirit en Opportunity is er niet: die kunnen zo’n storm in de slaapstand overleven.

De Mars-atmosfeer mag ijl zijn, stormen kan het er maar al te goed. Mars is bedekt met extreem fijn stof, dat in gigantische stofstormen rond kan waren. In extreme gevallen bedekt zo’n stofstorm de hele planeet. Zo ver is de storm die op 17 oktober ontstond nog niet, maar hij heeft al wel de enorme Valles Marineris kloof gevuld en zich verder naar het zuiden uitgebreid. De afgelopen 130 jaar werd Mars tien keer bedekt door een allesverhullende stofstorm; de laatste keer was in 2001.

V-vormige stofstorm die op 17 oktober 2005 ontstond in de Chryse-regio op Mars. In de dagen na het ontstaan breidde de storm zich uit naar het zuiden. De gele strepen geven de grenzen van de storm aan. bron: Sean Walker, Skyandtelescope.com Klik op de afbeelding voor afbeeldingen van 18, 19 en 20 oktober.

Joy Crisp, een van de wetenschappers die NASA’s Mars Rover Opportunity door Sinus Meridiani (vlakbij de Chryse-regio) stuurt, vindt de stofstorm niet gevaarlijk. “We denken dat de Rovers een regionale stofstorm van een paar dagen tot weken lang makkelijk overleeft”, zegt ze tegen het blad Sky and Telescope. “Als een stofstorm de hele planeet bedekt, krijgen we beduidend minder zonne-energie binnen. We zouden het ergste stuk van de storm uit moeten zitten in de winterslaap-stand. Hoe de Rovers daar doorheen komen ligt aan de hoeveelheid stof op de zonnepanelen.”

Zie verder:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 oktober 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.