Je leest:

Steun mama helpt tegen peuterproblemen

Steun mama helpt tegen peuterproblemen

Auteur: | 25 maart 2008

Jongetjes van 17 tot 35 maanden zijn minder agressief en opstandig als ze warmte en steun van de moeder krijgen. Ook de ondersteuning van vader is belangrijk: neemt deze gedurende de peutertijd af, dan stoort dat de normale ontwikkeling. Daarnaast heeft een kind van beide ouders regels en structuur nodig. Vanwege deze overeenkomsten en verschillen pleit Van Aken (UU) ervoor in de toekomst niet alleen de moeder maar ook de vader te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek.

Peuterjongetjes zijn minder agressief en opstandig als hun moeder ze warmte en steun geeft. Bij kinderen met een moeilijk temperament – lastig te kalmeren, snel gefrustreerd – is het bovendien belangrijk dat ze emotioneel gevoelig is. Dat blijkt uit onderzoek van de Utrechte promovenda Chantal van Aken. Zij volgde 117 jongens van het moment dat ze 17 maanden oud waren totdat ze 35 maanden werden. Jongetjes in die leeftijd zijn – meer dan meisjes – gevoelig voor gedragsproblemen die zich naar buiten richten en vertalen in bijvoorbeeld agressie.

Een kind dat steun en warmte krijgt van beide ouders heeft de minste problemen. Foto: Joseph Hoban

Ook de vader speelt een rol. Hij kan de ontwikkeling van een peuterjongetje namelijk verstoren. Normaal gesproken nemen aandachtsproblemen af als een kind ouder wordt. Maar geeft de vader weinig ondersteuning en warmte, dan stokt dit proces. De problemen nemen daardoor minder af dan je zou mogen verwachten.

Kijken naar de rol van de moeder én de vader

Verder hebben de jongens vooral van beide ouders structuur nodig, meldt Van Aken. Zowel moeder als vader moeten duidelijke regels stellen en consequent zijn, anders is de kans groot dat hun kind agressief wordt. Van Aken toont hiermee aan dat niet alleen het gedrag en de persoonlijkheid van een jongetje en zijn ouders van belang is, maar ook de omstandigheden waarin een kind opgroeit. Bovendien moeten wetenschappers niet alleen kijken naar de rol van de moeder binnen een gezin, maar ook de bijdrage van de vader meenemen.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 25 maart 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.