Je leest:

Stem verraadt stemming

Stem verraadt stemming

Auteur: | 8 januari 2010

Hoe iemand zich voelt, kun je meestal beter afleiden uit de manier waarop iemand spreekt, dan uit wat hij precies zegt. Iemand die vrolijk is praat snel en melodieus, iemand die depressief is juist wat trager en vlak. Amerikaanse onderzoekers werken aan een computer die aanwijzingen voor een depressie kan herkennen uit de spraak van een patiënt. Ze hopen dat de depressieve patiënt zo sneller geholpen kan worden.

“Het gaat niet om wát je zegt, maar om de manier waaróp!” Heel wat stelletjes krijgen ruzie, omdat ze (te)veel horen in de woorden van hun partner. Je kunt de meest enthousiaste dingen op een slome, monotone manier zeggen, en er is geen hond meer die je gelooft. Uit je manier van spreken valt dus heel wat af te leiden. Psychologen en psychiaters maken hier regelmatig gebruik van bij het diagnosticeren van hun patiënten. Amerikaanse onderzoekers werken aan een computer die hen hierbij een handje kan helpen.

Klik op de afbeelding voor een vergroting. De software van Cogito Health berekent verschillende kenmerken van de spraak, zoals de toonvastheid, vloeiendheid en het energieniveau. Op basis van deze kenmerken maakt de computer een risico-analyse voor een depressie. De stemanalyse hierboven wijst op een grote kans op een depressie.

Screening

De computer werkt niet met spraakherkenning, maar met stemanalyse. Hij berekent dus niet wát iemand zegt, maar de manier waarop iemand spreekt. Het is al langer bekend dat iemand die depressief is langzamer, zachter en meer monotoon spreekt dan iemand die lekker in z’n vel zit. De wetenschappers van het Massachussetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelen speciale algoritmes die deze subtiele kenmerken berekenen uit iemands spraak. Medewerkers van Cogito Health, een spin-off van MIT, gebruiken deze algoritmes voor software die via de telefoon kan screenen op depressies.

De software kan worden ingezet bij mensen met een verhoogd risico op een depressie, zoals chronisch zieken. Artsen zijn vaak laat met het herkennen van een depressie bij deze mensen, waardoor ze ook pas laat de behandeling krijgen die ze nodig hebben en de kans op genezing kleiner is. De software kan continu de gemoedstoestand van de patiënten in de gaten houden en de arts wijzen op eventuele depressieve kenmerken. Momenteel testen de onderzoekers de software nog op telefoongesprekken tussen verpleegsters en patiënten, waarbij achteraf met vragenlijsten wordt gecontroleerd of de computer het bij het rechte eind heeft. Uit de eerste resultaten lijkt dat de software in de toekomst een handige ondersteuning kan zijn bij het monitoren van patiënten.

Posttraumatische stress

Stemanalyse kan meer dan alleen een depressie herkennen. Ook teleurstelling, woede en dronkenschap kan een computer herkennen aan de manier waarop iemand spreekt. Eerder ontwikkelden wetenschappers bovendien al software die vroege tekenen van de ziekte van Parkinson kan herkennen aan kleine trillingen in de stem. Cogito Health werkt aan software om andere stemmingsstoornissen te herkennen bij mensen die een verhoogd risico hierop lopen. Hun volgende project richt zich op posttraumatische stress stoornis (PTSS) bij militairen. Ook bij hen kan een snellere diagnose de kans op genezing vergroten.

Lees verder

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/stevin.atom", “max”=>"5", “detail”=>"normaal"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 januari 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.