
“We waren op zoek naar partners om innovatieprojecten in ontwikkelingslanden op te zetten. Via ICCO (de Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking) kwamen we in contact met ADATS, een niet-gouvernementele organisatie die actief is in de Indiase provincie Karnataka. Ons gespreksonderwerp was carbon credits (voor emissiehandel), maar toen ze vertelden over hun problemen bij de kweek van mangobomen in het droge gebied, ging er bij mij een lampje branden”, vertelt dr. Ted Slaghek, lid van het ‘Flying Innovation Team’ van TNO.
Als productmanager Ingredients and Functionality wist hij van het gebruik van steenwol in de glastuinbouw, en hij zag direct mogelijkheden om het daar toe te passen. “Steenwol wordt gemaakt door basalt te verhitten waardoor het vloeibaar wordt en gesponnen kan worden. Het bestaat voor 97 procent uit lucht. Als je op een blok steenwol een emmer water leeggooit, loopt er geen druppel uit. Dat is toch net toveren?! Daarna geeft de steenwol het water makkelijk af aan de wortels van de plant.”

In maart en juli 2008 zijn pilot studies in India uitgevoerd en werden respectievelijk 30 en 800 jonge mangoboompjes aangeplant. In het plantgat werd een blok steenwol gelegd, er werd een kruik water in geleegd en vervolgens werd het boompje geplaatst en het gat weer met aarde en mest gevuld. Maart is niet de ideale planttijd, doordat het dan erg droog is. Desondanks stond eind 2008 nog 80 tot 90 procent van de planten overeind.
Slaghek: “Dat is een heel goed resultaat. ADATS gelooft er heilig in dat de steenwol zorgt voor een hogere overlevingskans voor de pas geplante mangoboompjes. En dat verzekert families van een stabiel inkomen, waardoor ze niet onder de armoedegrens hoeven te leven. Inmiddels hebben we dertien containers steenwol naar India verscheept. Een deel van de nieuwe aanplant – 8,5 hectare – zullen we gebruiken voor statistisch onderzoek.”
Van India naar Ethiopië
In december 2008 deed drs. Paula van Hoorik, senior consultant Innovatiemanagement bij TNO, op een innovatiebijeenkomst verslag van het project in India. “Na afloop kwam een Nederlandse ondernemer op mij af: of het ook iets zou zijn voor olijfbomen in Ethiopië? In september 2009 zijn op de hooglanden van Atsbi, op 2900 meter hoogte, tweehonderd olijfbomen aangeplant, waarvan de helft steenwol als waterreservoir heeft gekregen.”
“Op dit moment doen alle bomen het goed. Het uiteindelijk effect weten we echter pas over één à twee jaar, doordat bomen langzaam groeien. Als TNO dragen we een oplossing aan, we dragen het over de drempel, en stimuleren dat lokale bedrijven de oplossing gaan produceren en vermarkten. Zo ontstaat een duurzame oplossing.”
Lees meer over tuinbouw op Kennislink
Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/tuinbouw/index.atom", “max”=>"4", “detail”=>"minder"}