Je leest:

Steden verkennen met je mobiel

Steden verkennen met je mobiel

Auteur: | 8 januari 2009

Nieuwe software voor mobiele telefoons kan gebouwen op een zojuist gemaakte foto herkennen en een tag meegeven. Deze tag geeft informatie over de geschiedenis, architectuur en zelfs het menu van een restaurant. De applicatie, ontwikkeld door Europese onderzoekers, is gebaseerd op een systeem dat kleine verschillen tussen de gevels en de ligging van gebouwen herkent. De ontwerpers voorspellen dat de applicatie een einde maakt aan verdwalen in onbekende steden.

Eindelijk ben je op bezoek in die stad waar je altijd al nar toe had willen gaan. Gewapend met een kaart en een stadsgids wil je elke straathoek verkennen. Ineens kom je op een achteraf gelegen pleintje een prachtig standbeeld tegen. Helaas: de beschrijving is onleesbaar, je stadsgids geeft er geen informatie over en er is niemand in de buurt die je kan vertellen wat het voorstelt. Wat nu? Heel simpel: maak er een foto van met je mobieltje, open de foto in MOBVIS, en lees de beschrijving die bij het standbeeld staat.

Dit is de droom van het MOBVIS project, een team van Belgische, Duitse, Zweedse en Sloveense wetenschappers dat beeldherkenningsoftware naar een nieuw niveau wil tillen. MOBVIS staat voor MOBile attentiVe Interfaces in urban Scenarios, wat betekent dat de software een gebruiker in staat stelt om een stad op een nieuwe manier te verkennen. Namelijk met de mobiele telefoon.

MOBVIS is een nieuwe applicatie voor mobiele telefoons. De software combineert beeldherkenning met een database vol informatie over gebouwen en bezienswaardigheden. Het resultaat is een programma dat foto’s op een mobieltje voorziet van hyperlinks. Deze geven informatie over de geschiedenis, architectuur en zelfs het menu van een restaurant.

Aan het water

MOBVIS maakt gebruik van een database vol foto’s van stadslandschappen, vergelijkbaar met Google Streetview. Aan elk gebouw in de database is handmatig een beschrijving, of tag geplakt. Deze verschijnt op de foto als hyperlink bovenop het afgebeelde gebouw, zodat de gebruiker meteen kan doorklikken.

De echte uitdaging voor de ontwikkelaars was zorgen dat een foto van een gebruiker door de software werd herkend. Beeldherkenningsoftware is heel gevoelig voor verschillen in lichtsterkte, verschillende hoeken en het weer. Daartoe ontwikkelden het Sloveense team een algoritme dat gebouwen niet alleen onderscheidt op basis van verschillen in de gevel, maar ook op verschillen in de omgeving. Twee gebouwen in verschillende steden zijn op het oog niet van elkaar te onderscheiden, maar de software ziet het meteen als de één aan het water ligt en de ander aan een marktplein.

Nieuwsgierig naar de geschiedenis van dit beeld? Maak er met MOBVIS een foto van, en stadsgidsen zijn overbodig.

Veldtest

De software is door onafhankelijke gebruikers getest. De onderzoekers gaven alle proefpersonen een mobieltje waarmee ze vijf minuten de Oostenrijkse stad Graz gingen verkennen. In tachtig procent van de gevallen herkende MOBVIS de gefotografeerde gebouwen, in twintig procent van de gevallen wist de software niet welk het gebouw het was. Het meest indrukwekkende resultaat van de test was dat het programma geen enkel gebouw de verkeerde tag meegaf. Na de eerste veldtest zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat de applicatie nog verbeterd kan worden en hopelijk op korte termijn klaar kan zijn voor commerciële doeleinden.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 januari 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.