Je leest:

‘Stay curious’ zegt nieuwbakken Dr. Savage

‘Stay curious’ zegt nieuwbakken Dr. Savage

Eredoctoraat uitgereikt aan Mythbusters Adam Savage & Jamie Hyneman

Auteur: | 29 november 2011

In gezelschap van koningin Beatrix en andere prominenten, kreeg Adam Savage afgelopen vrijdag een eredoctoraat uitgereikt door de Universiteit Twente. Hij kreeg deze voor zijn rol als medepresentator van het televisieprogramma ‘Mythbusters’. In Mythbusters – een door het Discovery Channel uitgezonden show – testen hij en collega Jamie Hyneman mythes en aannames rondom wetenschappelijke processen, wat veelal gepaard gaat met de nodige wedijver tussen de twee, een groot aantal explosies en een flinke dosis humor.

De ‘Mythbusters’: Jamie Hyneman (links) en Adam Savage (rechts).

“De Mythbusters brengen met veel passie wetenschappelijke kennis over”, lichtte professor Stefano Stramigioli, die de rol van Savages erepromotor vervulde, toe alvorens het eredoctoraat uit te reiken.

Het eredoctoraat wordt uitgereikt omdat “de Mythbusters met hun opzienbarende experimenten wetenschap populair hebben gemaakt en ervoor zorgen dat wetenschappelijke experimenten en processen in miljoenen huishoudens over de hele wereld te zien zijn”.

In zijn speech zei een duidelijk aangeslagen Savage zich “deeply grateful” maar ook “astonished” te voelen bij zoveel erkenning: “Zoals ik gisteren tijdens mijn presentatie ‘Hoe een Mythbuster te zijn’ al aangaf: Jamie en ik hadden niet eens de bedoeling mensen wat te onderwijzen. We wilden gewoon onze nieuwsgierigheid volgen en lol hebben. Het is mooi dat we ook hebben laten zien dat wetenschap voor iedereen is”. Toch blijft het voor de voormalig schoolverlater “surreal” nu opeens over een doctorstitel te beschikken dankzij de Mythbusters-show.

Mythbuster Adam Savage neem het eredoctoraat in ontvangst van professor Stefano Stramigioli.
UT Nieuws

De vereerde nieuwbakken doctor beloofde tevens plechtig door te zullen gaan met wat ze doen: jonge mensen inspireren en interesseren in wetenschap. Want: “The world needs hungry minds”. Savage nam tevens het eredoctoraat voor collega Hyneman in ontvangst, die de show niet bij kon wonen. Vanaf de andere kant van de oceaan liet Hyneman liet zich ook niet onbetuigd. In een videoboodschap verklaarde de stevig bebaarde Amerikaan – die de uitreiking live volgde via internet – de UT “erg dankbaar te zijn, net als de inwoners van Nederland en hun koningin.”

Niet zelden komen de ‘experimenten’ van de Mythbusters tot een dramatische conclusie.

Na vele felicitaties in ontvangst te hebben genomen en na de nodige foto’s met fans gaf Savage in de persruimte nog wat extra toelichting. Hij gaf aan op korte termijn terug te willen keren naar Nederland. En hoewel de Mythbusters tot dusverre nog geen typisch Nederlandse mythes getest hebben is het niet uitgesloten dat dit op termijn wel gebeurt.

“Dat verhaal over die Hansje-met-zijn-vinger-in-de-dijk die het water stopte; ik weet het niet hoor… die mythe moet binnenkort misschien maar eens getest worden”. Gevraagd of hij misschien nog een boodschap had voor zijn fans, waaronder de lezers van Kennislink, knikte Savage enthousiast: “daar heb ik maar twee woorden voor nodig, ‘Stay curious!’

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 november 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.