Je leest:

Statistici kraken zaak Lucia de B.

Statistici kraken zaak Lucia de B.

Auteur: | 2 november 2007

De rechtzaak tegen verpleegster Lucia de B. moet worden heropend. Dat schrijven tachtig vooraanstaande wetenschappers in een petitie aan de Hoge Raad en minister Hirsch Ballin van Justitie. De B. werd veroordeeld op statistisch bewijs, maar volgens de experts uit binnen- en buitenland is dat niet overtuigend.

Geen bekentenis, geen betrapping op heterdaad, maar Lucia de B. had wel vaak dienst in het Juliana Kinderziekenhuis als daar onverklaarbare sterfgevallen plaatsvonden. Zo vaak, vond de rechter, dat het geen toeval kon zijn. De B. werd in 2003 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Ook in hoger beroep bleef dat vonnis staan, al bleven expliciete verwijzingen naar de statistiek daar achterwege. Maar volgens experts in de statistiek blijft de redenering van het hof berusten op kansrekening.

De petitie is ondertekend door tachtig professoren, waaronder vrijwel alle Nederlandse hoogleraren in de kansrekening en statistiek. Verder hebben vooraanstaande buitenlandse experts de petitie ondertekend, waaronder de auteurs van een standaardwerk over statistiek en rechtspraak. De petitie stelt dat het bewijs tegen De B. niet overtuigend is; er wordt geen uitspraak gedaan over haar schuld of onschuld.

Hoogleraar statistiek Richard Gill waarschuwt al jaren dat de statistiek in de zaak Lucia de B. rammelt.

Onenigheid tussen deskundigen

Volgens hoogleraren Richard Gill en Peter Grünwald zijn essentiële medische en statistische inzichten niet bij de rechter terecht gekomen. Dat blijkt ook uit het rapport van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken, die eerder deze week haar bevindingen presenteerde na een jaar van onderzoek. De commissie constateert dat er onenigheid is tussen deskundigen maar deed geen expliciete uitspraak over wie er gelijk heeft. Gill, Grünwald en hun collega’s durven dat wel aan.

De indieners zijn zich er van bewust dat uiteindelijk de Hoge Raad, en niet de minister, over heropening beslist. Daarom stuurt Stijn Franken, de advocaat van Lucia de B., de petitie ook naar de Procureur-generaal van de Hoge Raad.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 november 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.